Sveštenik izopšten zbog podrške gejevima

Izvor: B92, 01.Maj.2013, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik izopšten zbog podrške gejevima

Katolička crkva ekskomunicirala je brazilskog sveštenika zato što je branio prava homoseksualaca.

U saopštenjuj izdatom u ponedeljak, objašnjeno je da je otac Roberto Francisko Danijel, poznat lokalnim parohijanima kao Padre Beto, “u ime ‘slobode izražavanja’ izneverio poverenje Crkve”.

Sveštenik je “povredio Crkvu izjavama koje se krše sa dogmom katoličke vere i morala”. Njegovo ponašanje ocenjeno je kao “jeres i šizma” i zbog toga je izbačen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz te verske zajednice.

Naime, sveštenik se više puta oglašavao na lokalnom radiju i u kolumni lokalnih novina govoreći o pravima gejeva koja se krše sa crkvenom doktrinom.

Ovaj 47-godišnji čovek koji je teologiju studirao u Nemačkoj bio je izuzetno popularan među stanovnicima grada Bauru u kom je sveštenik od 2001. godine.

Postao je poznat po majicama sa slikama rok bendova, minđuši u desnom uvu i navici da pozira pred fotoaparatom sa čašom piva u ruci.

Na Facebook i Twitter profilima Danijel je kratko prokomentarisao saopštenje o ekskomunikaciji: “Osećam se počastvovanim što pripadam dugačkoj listi ljudi koji su ubijani i spaljivani živi zato što su razmišljali i tragali za znanjem”.

Isključivanje Danijela iz crkve koje se našlo na naslovnim stranama širom Brazila ilustruje sve veći uticaj umerenijih socijalnih pogleda u toj zemlji.

Progresivne ideje o seksualnosti, kontroli rađanja, nauci i drugim temama delikatnim za crkvu, postaju sve češće u Latinskoj Americi koju naseljava 42 odsto svetskih katolika, što je više nego i u jednoj drugoj regiji na svetu.

Promenjena stanovišta su jedan od mnogih izazova sa kojim će se morati suočiti papa Franja, Argentinac, koji je u martu postao prvi latinskoamerički papa u istoriji.

“Bludni sin”

U jednom od nedavno objavljenih videa na mreži YouTube i svom sajtu ekskomunicirani sveštenik rekao je da osoba koja je u braku i koja odabere da ima odnos sa drugom osobom, ne vara svog supružnika istog ili suprotnog pola, ukoliko mu on/ona to dozvoljava.

“Ako je neko ušao u vanbračnu vezu, a suprug ili supruga to prihvata, onda nema reči o neverstvu”, kaže on.

U telefonskom intervjuu Danijel je rekao da su njegova stanovišta “lični izraz onoga što bi trebalo da bude tema crkvenih rasprava i dijaloga”.

Ekskomunikacija je, kako kaže “tužan čin mlake i neuključene crkve koja nije u dodiru sa savremenim društvom”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.