Svemir zvuči kao...

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemir zvuči kao...

Možda vas u dubini svemira niko ne može čuti kako vrištite, ali zato vi možete čuti kako zvuči on sam - pomalo poput raspevanih ptica u šumi, uz duboke basove Sunca.

Umetnik Endrju Vilijams upotrebio je podatke prikupljene satelitima i svemirskim letelicama kako bi stvorio neverovatnu zvučnu sliku, kakvu bi slušali na radiju okrenutom na frekvenciju dalekog svemira.

U jednoj od njih, nazvanoj Hor zore (Dawn Chorus), zabeležen je zvuk elektrona kako udaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o gornji sloj naše atmosfere. Zvuče kao da posetioci sa zvezda cvrkuću iznad žuborećeg potoka, piše Express.

Jedinstveni snimci izloženi su u Centru Ričard Atenboro Univerziteta Lester, a Vilijams planira da izložbu "Trajectory" povede na turneju.

Budući da su signali izvan spektra koji ljudsko uvo može da registruje, Vilijams je morao da ih obradi i filtrira kako bismo mogli da ih čujemo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svemir zvuči kao ptičice u zoru

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2013, 08:02

Ako ste se ikada zapitali kako zvuči Kosmos, evo prilike da čujete. Najbliži opis je - Kosmos zvuči pomalo kao raspevane ptice u šumi uz duboke basove Sunca... ..Svemir (foto: arhiva).. ..Umetnik Endrju Vilijams je upotrebio podatke prikupljene satelitima i svemirskim letelicama kako bi stvorio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.