Sve tajne poljubaca

Izvor: B92, 06.Feb.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve tajne poljubaca

Kada god se prvi put poljubite sa nekim, trebalo bi tako da vas zanese da vam usne ostanu dugo zapečaćene, a da osećaj bude vrlo živ čak i nakon dužeg vremena.

Poljubac često igra presudnu ulogu u vezi. ,,Što se više ljudi ljube, sposobniji su da komuniciraju na romantičan način’’ , navodi Majkl Kristijan, autor knjige ,,Umetnost ljubljenja’’.

Prvi poljubac

Kirkland Desmond, softverski inženjer iz Tampe, vrlo živopisno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priča o poljupcu sa svojom sadašnjom ženom. Pre deset godina pokušao je da je poljubi na kauču u dnevnoj sobi njegovog oca. Iako se blago nagnuo, izgubio je ravnotežu i pao, ali je uspeo da povuče sa sobom i svoju sadašnju suprugu.

,,Bio sam toliko nervozan jer sam smatrao je isuviše dobra za mene. Tako se naš prvi poljubac dogodio dok smo se smejali mojoj nespretnosti. Danas, deset godina kasnije, nakon što smo dobili troje divne dece i dalje se smejemo i koristimo svaku priliku da se ljubimo’’ , priča Kirkland.

,,Ako vaš prvi poljubac ili bilo koji naredni nije baš onakav kakav ste vi planirali, pričajte o tome’’ , savetuje Kristijan. Nemojte se stideti da kažete svom parteru šta vam se sviđa. Izbegavajte takav razgovor tokom ljubljenja jer bi to navelo partnera da pomisli da vam se možda ne sviđaju njegovi poljupci.

Greške pri ljubljenju

Većina ima jasne namere kada je u pitanju ljubljenje, da onu drugu stranu obori s nogu. Međutim, Kristijan objašnjava da je najveća greška muškaraca što su isuviše agresivni sa svojim jezikom, dok sa druge strane, zamerka ženama je da nikada ne otvaraju usta dovoljno.

Po njemu najbitnije pravilo koje oba pola moraju da upamte je da je ljubljenje moguće na više načina. Preporučuje da se posebna pažnja obrati na vrat i uši. Nežan ugriz donje usne ili grickanje ušne školje nisu na odmet.

Učinite poljubac nezaboravnim

Postoje dva načina da zadovoljite i sebe i partnera ,,Uključite celo telo u poljubac. Usne su te koje treba da svaki put osveže vezu i čine je zanimljivom’’ , priča Merilin Anderson, autorka knjige ,,Nikada nemoj poljubiti žabu’’.

Predlaže da se počne sa nežnim ljubljenjem vrata, pa da se lagano fokus prebaci na uši i tek na kraju se stiže do usana.

,,Način na koji ja volim da se ljubim podrazumeva da ću staviti ruku na vrat partnera. Imam utisak da to može samo da rasplamsa požudu. Ali da budem iskrena, na osnovu svog iskustva, to je ono što čini poljubac savršenim’’ , priča Pamela Vajls, marketing dirketor iz Los Anđelesa.

,,Dobar poljubac bi trebalo da produbi emocije. Upravo kroz ljubljenje može se osetiti koliko se vi i vaš partner volite. To je avantura sama po sebi, a ne pomoćno sredstvo da se dođe do nečega drugog’’ , objašnjava Dan Landau, studentkinja iz Bridžvotera koja se nedavno verila.

Kada prestajemo sa poljupcima?

Poljubaca nikada dosta. Ovo obično važi na početku veze ili tokom medenog meseca. U dužim vezama tokom vremena gubi se ta vrsta povezanosti.

Prema istraživanju sajta Redbuk, 79 odsto žena je izjavilo da ne ljube svoje muževe približno tome koliko bi htele.

,,Morate uključiti ljubljenje u igru. Ne samo što je imalo emotivni značaj na početku, nego bi pomaže održanju i duge veze. Ne bi trebalo da zaboravite na poljupce samo ako ste sa nekim već duže vreme’’ , objašnjava Anderson.

,,Kada god me moja supruga poljubi, imam utisak kao da mi bez reči govori da me voli’’ , priča Desmond.

Vreme koje su proveli zajedno dan i njen verenik nije promenilo njihove navike. ,,Ako ništa drugo, naši poljupci su sada mnogo bolji u odnosu na početak veze. Nakon dve i po godine mnogo se bolje poznajemo. U početku su postojale samo varnice, sada je to pravi vatromet’’ , objašnjava Dan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.