Sklapanjem brakova vode rat protiv nemorala

Izvor: B92, 21.Dec.2013, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sklapanjem brakova vode "rat protiv nemorala"

Više od 1.000 muslimanskih parova venčalo se na masovnom venčanju u nigerijskom gradu Kano, što je deo tamošnjeg programa vlade usmerenog na promovisanje stabilnih porodica.

Ovaj događaj u centralnoj gradskoj džamiji obuhvatio je 1.111 ranije razvedenih žena i jednakog broja muškaraca, od kojih su neki takođe nekada bili u braku.

Program masovnog venčavanja počeo je prošle godine pod pokroviteljstvom vlade i šerijatske policije Hisbaha koja sprovodi islamski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon, protiv, kako se navodi, “epidemije razvoda”.

Šef Hisbaha Aminu Daurava kaže da je u sklopu programa u proteklih 18 meseci sklopljeno 4.461 brak.

Zamenik gradonačelnika zahteva strože zakone u pogledu razvoda i veće kazne za muškarce koji posle razvoda ne plaćaju alimentaciju, kako bi samohrane majke mogle “da pruže najbolji odgoj svojoj deci i učinile ih dobrim građanima”.

U “provodadžijskom” programu, vlada plaća tradicionalnu “cenu” za mladu i daje im nameštaj i novac za pokretanje malog biznisa.

Vlasti Kanoa i Hisbah pokrenuli su “rat” protiv takozvanog “nemorala” i uhapsili na stotine ljudi optuženih za konzumaciju droga, prostituciju i neprimereno oblačenje.

Hisbah je uništio i 240.000 boca piva na javnoj ceremoniji prošlog meseca.

Šerijat je zvanično vraćen na severu Nigerije 2001. ali se islamski pravni propisi ne primenjuju jednako svuda.

Inače, u “rat protiv nemorala” uključeni su i malobrojni hrišćani koji naseljavaju ovu oblast, pa je u lokalnim crkvama u Kanou istog dana venčano i 50 hrišćanskih parova.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.