Izvor: B92, 24.Feb.2009, 12:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Prosto ko... pita od jabuka
Nasuprot mišljenju mnogih, kolač koji je uveliko klasik domaće kuhinje može da se pojavi u mnogim neočekivanim oblicima, od kojih su svi izazovni i ukusni. Bogati tartovi, meke pite i mirisni kuglof samo su neki od njih, a prepuni su vitamina.
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Foto: Luca Colombo
Meki tart s bademima
Za 8 osoba potrebno je: 500 g fudži (ili drugih slatkih) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jabuka, 100 g brašna, 100 g badema samlevenih u prah, 90 g prah-šećera, 3 jajeta, 120 g putera, 1 kašičica đumbira u prahu i so.
Prosejte brašno, dodajte mu bademe, 70 g prah-šećera, đumbir, jaja, malo soli i 100 g putera isečenog na komadiće. Izmešajte sve sastojke da dobijete ujednačenu smesu. Kalup prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu.
Prekrijte kalup krpom i stavite ga u frižider na 1 sat. Oljuštite jabuke, odstranite im semene lože i isecite ih na četvrtine. Okrenite oble strane komada jabuka ka sebi, pa na svakoj zasecite nekoliko užih rebarca, ali tako da svaka četvrtina jabuke ostane ucelo. Na kraju svaki komad treba da izgleda kao harmonika.
Izvadite smesu iz frižidera, u nju utisnite jabuke, prelijte ih preostalim istopljenim puterom i pospite preostalim prah-šećerom. Pecite tart oko 50 minuta na 190˚C.
Priprema: 85 minuta
Kuvanje: 50 minuta
Trošak: 162-421 din.
405 kcal po porciji
Izvrnuta pita s cimetom
Za 6 osoba potrebno je: 200 g brašna, 130 g šećera, 140 g putera, 1 žumance, 1 kašičica soka od limuna, 1 velika jabuka zlatni delišes, cimet u prahu i so.
Pomešajte brašno s malo soli, 40 g šećera, malo cimeta i 100 g putera isečenog na komadiće. Dodajte žumance pomešano sa sokom limuna i brzo umesite testo. Oblikujte ga u loptu, pokrijte ga krpom i ostavite na hladnom mestu 30 minuta.
Operite jabuku, isecite je na šnite po širini i odstranite joj semenke. Puterom premažite kalup prečnika 24 cm i pospite ga sa 60 g šećera, odozgo rasporedite šnite jabuke, pospite ih preostalim šećerom i puterom isečenim na komadiće.
Razvucite testo na debljinu od 5-6 mm, isecite ga u obliku diska malo većeg od kalupa i postavite ga preko šnita jabuke tako da ih dobro obmota. Kalup sa slatkišem stavite na vruću ringlu na 2-3 minuta kako bi se šećer karamelizovao, pa ga prebacite u rernu na 180˚C na 35-40 minuta (ukoliko površina tokom pečenja previše potamni, pokrijte kolač alufolijom). Izvadite kalup iz rerne, izvrnite pitu na tanjir za posluženje i servirajte je toplu.
Priprema: 55 minuta
Kuvanje: 40 minuta
Trošak: 125-380 din.
225 kcal po porciji
Pita s mirisom limuna
Za 6 osoba potrebno je:
Za testo: 135 g brašna, 60 g šećera u prahu, 70 g putera, 3 žumanca i so.
Za punjenje: 750 g gala (ili drugih slatkih) jabuka, 100 g smeđeg šećera, 60 g prah-šećera i 1 limun.
Testo: Brašnu dodajte 50 g šećera u prahu, 2 žumanca, malo soli i omekšali puter isečen na komadiće. Umesite sastojke i mesite sve dok testo ne postane ujednačeno. Oblikujte ga u loptu, uvijte u papirni ubrus i ostavite na svežem mestu da odstoji 1 sat.
Punjenje: Rasporedite jabuke, oljuštene i isečene na komadiće u kalup prečnika 20 cm koji ćete da iznesete na sto. Pospite prah-šećerom, sa 40 g smeđeg šećera, rendanom korom limuna i kašikom soka od limuna.
Ivice kalupa obložite trakom od testa širine 3 cm. Preostalo testo tanko razvucite, iz njega isecite disk malo veći od prečnika kalupa i postavite ga odozgo. Pričvrstite ivice, premažite pitu preostalim umućenim žumancetom i pospite je preostalim smeđim šećerom.
Pecite pitu u rerni na 180˚C oko 1 sat. Ukoliko previše potamni, pokrijte joj površinu listom alufolije koji ste premazali puterom. Izvadite je iz rerne i pospite preostalim prah-šećerom.
Priprema: 105 minuta
Kuvanje: 50 minuta
Trošak: 256-861 din.
505 kcal po porcij
Paketić sa suvim voćem
Za 6 osoba potrebno je:
Za testo: 400 g brašna, 50 g putera, 80 g šećera u prahu, 1 žumance i so.
Za fil: 2 jabuke crveni delišes, 50 g suvog grožđa, 40 g pinjola ili seckanih badema, 6 suvih keksića s lešnicima, rum, 1 kašika cimeta u prahu, 1 karanfilić istucan u prah, 40 g prah-šećera i 40 g putera.
Testo: Brašnu dodajte 40 g iseckanog putera, prah-šećer i malo soli. Dodajte 1,5 dl tople vode, umesite testo, oblikujte ga u loptu, uvijte u streč foliju i prebacite u frižider na 1 sat.
Fil: Potopite suvo grožđe u pola čaše ruma, a pinjole prepecite u tiganju. Jabuke isecite na komadiće i pomešajte sa 30 g prah-šećera, mlevenim keksom, oceđenim suvim grožđem, istopljenim puterom, pinjolima i začinima.
Razvucite testo da bude prečnika 30 cm i debljine 0,5 cm, pa ga prebacite u kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Sipajte punjenje, pa višak testa prevucite delimično preko njega, da ga ne zatvorite sasvim. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
Premažite kolač umućenim žumancetom i pospite ga preostalim šećerom. Pokrijte ga listom alufolije i pecite oko 25 minuta na 190˚C, potom uklonite foliju i pecite još 35-40 minuta.
Priprema: 105 minuta
Kuvanje: 65 minuta
Trošak: 256-861din.
505 kcal po porciji
Tart s konjakom
Za 6 osoba potrebno je:
Za testo: 260 brašna, 160 g putera, 1 žumance, 30 g šećera i so
Za punjenje: 250 g jabuka greni smit, 120 g brašna, 1 jaje, 2 kašike mleka, 60 g šećera i 20 g putera, kašika konjaka (ili vinjaka)
1 kašičica cimeta u prahu i prah šećer.
Testo: U 250 g brašna dodajte malo soli, šećer, 150 g iseckanog omekšalog putera i žumance. Umesite testo, oblikujte ga u loptu, uvijte je u alufoliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat.
Punjenje: Umutite jaje sa šećerom, dodajte mu brašno prosejano s cimetom, konjak i mleko, stalno mešajući, a potom i istopljen puter.
Oljuštite jabuke, odstranite im semene lože i isecite ih na tanke kriške. Razvucite testo na debljinu od 4 mm, njime obložite kalup prečnika 22 cm, prethodno premazan s preostalih 10 g putera i posut brašnom, pa izbockajte dno viljuškom.
Sipajte sloj smese s konjakom na dno pite i prekrijte ga kriškama jabuka. Nastavite s ređanjem ovakvih slojeva dok ne istrošite sve sastojke. Pitu pospite s dosta šećera u prahu i prebacite je u rernu da se peče oko 45 minuta na 180˚C.
Priprema: 90 minuta
Kuvanje: 45 minuta
Trošak: 185-500 din.
485 kcal po porciji
Kuglof s jasminom
Za 6 osoba potrebno je: 300 g pink ledi (ili drugih slatkih) jabuka, 160 g brašna, 150 g šećera, 0,5 dl maslinovog ulja, 4 kašičice lišća za čaj od jasmina, 2 jajeta, 1 kesica praška za pecivo i puter.
Zagrejte 1 dl vode, isključite ringlu, dodajte joj 3 kašičice čaja i ostavite da odstoji 3-4 minuta. U sudu umutite jaja sa 120 g šećera, dodajte im ulje, neproceđen čaj i umešajte, malo-pomalo, 150 g brašna prosejanog s praškom za pecivo.
Oljuštite jabuke, odstranite im semene lože, isecite ih na tanke kriške i dodajte ih pripremljenoj smesi, dobro mešajući varjačom. Prespite sve u kalup za kuglof prečnika 20 cm, prethodno premazan puterom i posut brašnom.
Pospite slatkiš preostalim listićima čaja koje ste pomešali s ostatkom šećera. Prebacite kolač u rernu zagrejanu na 200˚C i pecite ga 1 sat i 15 minuta. Sačekajte da se prohladi, pa ga izvrnite na tanjir za posluženje.
Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 75 minuta
Trošak: 178-340 din.
300 kcal po porciji
SALE&PEPE SRBIJA U JANUARSKOM BROJU DONOSI:
Povratak domaćoj kuhinji - tartalete i volovani
Recepti:
Riblje pečenje
Punjena ćurka
Pašteta