Preminuo pisac Kormak Makarti

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 21:48

Preminuo pisac Kormak Makarti

Pisac Kormak Makarti preminuo je danas u svom domu u Santa Feu, u Novom Meksiku, u 89. godini.

Njegov izdavač potvrdio je vest o njegovoj smrti za Pablišers vikli.

Kormak Makarti, pravo ime Čarls, rođen je na Roud Ajlendu, a odgajan u Noksvilu, u saveznoj američkoj državi Tenesi.

Napisao je 10 romana, za koje je dobio više od 15 američkih i međunarodnih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu (1992) i Pulicerovu nagradu za književnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (2006).

U svojim delima po pravilu se bavio najvažnijim egzistencijalnim i književnim temama, a njegov stil, postavljen u postapokaliptične i modele južnjačke gotike, jedan je od prepoznatljivijih u američkoj književnosti.

Prvi roman, "Čuvar voćnjaka", objavio je 1965, a neka od njegovih najpoznatijih dela su "Svi ti lepi konji", "Krvavi meridijan", "Ovo nije zemlja za starce" i "Put".

Makarti je bio autor knjige po kojem je i nastao nagrađivani film "No land for the old man".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo pisac Kormak Makarti

Izvor: Danas, 13.Jun.2023

Pisac Kormak Makarti, koga su proslavili romani "Put" i "Nema zemlje za starce", preminuo je danas u svom domu u Santa Feu, u Novom Meksiku.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.