Povratak u carstvo dečjih uspomena (FOTO)

Izvor: B92, 16.Avg.2014, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak u carstvo dečjih uspomena (FOTO)

Svi ljubitelji lego kocki, koji su uz njih proveli svoje detinjstvo i koji uz njih odgajaju nove generacije, 16. i 17. avgusta u tržnom centru Delta siti u Beogradu mogu da posete veliku Lego izložbu.

Član Lego kluba “Skockani” koji organizuje izložbu, Duško Dejanović kaže da u Srbiji postoji mnogo ljubitelja lego kockica i dodaje da za izložbu vlada veliko interesovanje. Izložba je besplatna za sve posetioce, a radno vreme je od 10 do 22 sata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Navodeći da je to 11. izložba koju organizuje klub “Skockani”, a druga u Delta sitiju, kao i da su izložbe bile organizovane i u Nišu i Novom Sadu, Dejanović ističe da je skupljanje lego kocki popularan hobi u inostranstvu.

U okviru izložbe predstavljeni su brojni eksponati, među kojima su lovci, brodovi i velika scena iz "Ratova zvezda", Lego roboti, linija za devojčice "Friends", kao i velika diorama sa scenom divljeg zapada.

“Najmlađi posetioci imaju priliku i da pokažu svoju kreativnost i sami naprave eksponate od lego kocki, u specijalno postavljenoj igraonici”, rekao je Tanjugu Dejanović dodajući da će slike napravljenih eksponata biti postavljene na fejsbuku, a da će eksponat sa najviše glasova dobiti nagradu.

“Skockani” je jedini Lego klub u Srbiji koji okuplja entuzijaste i kreativce koji vole da se igraju ovim kockama, kao i predstave svoje unikatne radove javnosti. Klub je osnovan 2010. godine, a do sada su organizovane izložbe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu na kojima su posetioci imali priliku da se upoznaju sa najrazličitijim LEGO postavkama i radovima.

Jedan od posetilaca izložbe je i šesnaestogodišnji Petar Špengler koji kaže da mu se izložba sviđa te da je posebno odusevljen eksponatima iz ''Ratova zvezda'' i lego robotima. Navodeći da je on prerastao lego kocke, kaže da zna one koji i dalje slažu kocke.

Ova izložba odlična je prilika da se upoznate sa carstvom LEGO kocki, kao i brojnim eksponatima – od poznatih scena iz “Ratova zvezda”, modernih gradskih scena i železnice, pomorskih piratskih bitki, do postavki najpopularnijih Legorobota i njihove evolucije u protekle tri decenije.

I Mirjana Petrović, mama malog Alekse, kaže da joj se izložba sviđa dodajući da je prvi put na izložbi.

“Aleksa voli lego kocke, voli da slaže, omiljene su mu i ima ih puno”, kaže Petrović dodajući da su na izložbu došli prvi i da nikako sina ne može da natera da krenu kući.

Lego kocke, koje su od strane američkog časopisa “Fortune” i Britanske asocijacije veletrgovaca igračkama proglašene igračkom XX veka, prvi put su napravljene 1949. godine.

Naziv Lego osmislio je idejni tvorac ovih kockica Ole Kirk Kristiansen od početnih slova danskih reči “leg godt”, što znači „dobro igranje“, potpuno nesvestan da je značenje te novonastale reči na latinskom – “ja sklapam”.

Do danas postoji skoro 2.500 hiljade različitih komada Lego proizvoda u više od 90 boja, izrađenih od 30 različitih materijala. Svake godine proizvede se oko 19 milijardi kocki, tj. 36.000 kockica svake minute.

Legenda kaže da, ako biste izgradili stub od 40 milijardi lego kockica, on bi dosegao čak do Meseca

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.