Odelo i kravata troše struju

Izvor: B92, 03.Sep.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odelo i kravata troše struju

Da bi se uštedela struja manjim korišćenjem klima-uređaja, vladini službenici u Bangladešu dobili su zvaničnu preporuku da tokom leta izbegavaju nošenje odela, sakoa i kravata.

Vlada je objavila odluku da službenici treba da nose košulje sa otkopčanom kragnom i pantalone, čime se menjaju pravila oblačenja koja su na snazi od 1982. godine.

Pravilo se odnosi na službenike srednjeg i visokog ranga koji ne bi trebalo da nose odela od marta do novembra kada temperatura >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostiže 40 stepeni.

To je najnovija u nizu vladinih mera za uštedu električne energije u zemlji koja ima stalni manjak struje iako samo 45 odsto od 150 miliona stanovnika Bangladeša ima pristup električnoj energiji.

U zemlji se proizvodi oko 3.800 megavata struje dnevno, a potrebno je 5.000.

Vlada je u junu naredila pomeranje satova za jedan čas u nazad što je prvi pokušaj uštede energije dužim korišćenjem prirodnog, dnevnog svetla.

Ušteda oko 350 megavata struje dnevno planira se od februara sledeće godine, kada će vlada, uz pomoć Svetske banke, besplatno podeliti 26,5 miliona štedljivih sijalica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.