Mesec će dobiti krater vredan 289 miliona $

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec će dobiti krater "vredan" 289 miliona $

Daleka strana Meseca će, po svemu sudeći, dobiti novi krater za koji se može reći da "vredi" 280 miliona dolara.

Naime, NASA sonda LADEE trebalo bi da udari u Zemljin satelit oko 21. aprila. Ova letelica proučavala je tanku Mesečevu atmosferu, takozvanu egzosferu od kako je u oktobru krenula u misiju.

"Ako udarite bilo šta brzinom od 1.600 metara po sekundi, to ne može biti nežno", kaže Rik Elfik, naučnik koji radi na projektu LADEE.

"Ovo će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma jak udar. LADEE će biti uništen".

NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, druga sonda koja kruži oko Meseca, trebalo bi da prati udar LADEE, kaže Batler Hajn, menadžer projekta.

Pre nego što se okonča ova 280 miliona dolara vredna misija, sonda će imati još posla.

Ona bi trebalo da ispita i čestice prašine koje se nalaze svega nekoliko kilometara iznad površine Meseca.

"Mesečeva gravitacija nije ravnomerna zbog neravnomernog terena, pa manevrisanje letelicom nije jednostavno. Čak i ako sve izavedemo perfektno, postoji mogućnost da će LADEE udariti u površinu negde oko 21. aprila, kada bi trebalo i da ostane bez goriva", kaže Hajn.

Jedna od misija ove sonde je rešavanje misterije mesečeve prašine, koja datira još iz vremena Apollo programa. Naime, astronauti su još tada primetili neobičan sjaj na Mesečevom horizontu neposredno pre svitanja.

Naučnici misle da je reč o prašini koja pluta u egzosferi, ali LADEE nije detektovao dovoljnu koncentraciju iste koja bi mogla da izazove takav efekat.

Ako se do tad ne sruši, LADEE će proći kroz pomračenje Meseca 15. aprila što će biti važan test za letelicu, jer će zbog Zemljine senke biti veoma hladno.

Inače, prilikom lansiranja te sonde, nastala je čuvena fotografija sa žabom koja je obišla svet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.