Megapoplave na Marsu? Naučnici imaju dokaze

Izvor: B92, 24.Nov.2020, 22:13

Megapoplave na Marsu? Naučnici imaju dokaze

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagoveštavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover "Kjurioziti" na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale pre 4 milijarde godina.

"Identifikovali smo megapoplave prvi put korišćenjem detaljnih sedimentoloških podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je prikupio rover 'Kjurioziti'. Depoziti koje su ostavile megapoplave ranije nisu bili identifikovane podacima orbitera", izjavio je Alberto G. Fajren, koautor članka objavljenog u časopisu "Nature".

Fotografije su napravile kamere na roveru "Kjurioziti" zadužene za posmatranje stena i minerala u krateru Gale. Ono što su zabeležile jesu sedimenti koji potiču od ogromnih poplava nakon što su se formirali planina Šarp i krater Gale.

Naučnici veruju da je poplave izazvao udar ogromnog meteora koji je stvorio dovoljno toplote da otopi led na planeti. U tom procesu su oslobođeni ugljen-dioksid i metan, koji su u kombinaciji s vodom isparili i nakratko formirali toplu i vlažnu klimu.

To je dovelo do kiša na Marsu, a voda se sa Šarpa slila i poplavila krater Gale.

Prisustvo vode može značiti prisustvo života.

Zbog toga NASA i druge svemirske agencije pokušavaju pronaći dokaze postojanja vode na drugim nebeskim telima u našem solarnom sistemu.

Sada je na roveru "Perseverans" da pronađe dokaze praistorijskog života nakon što sleti na površinu Marsa u februaru 2021. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici vjeruju da su Mars davno pogodile katastrofalne poplave

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2020, 09:35

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagovještavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover "Kjurioziti" na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.