Maturanti po Gausu

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti po Gausu

Na Festivalu nauke u Novom Sadu, održanom 7. i 8. maja 2011, na postavci Istraživačke stanice Petnica realizovan je program "Maturanti po Gausu", sa idejom objašnjavanja Gausove raspodele koristeći statistiku visine maturanata.

Normalna raspodela ili Gausova raspodela, je važna familija neprekidnih raspodela verovatnoće, sa primenama u mnogim poljima. Karl Fridrih Gaus se dovodi u vezu sa ovim skupom raspodela, jer je pomoću njih analizirao astronomske podatke, i definisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednačinu funkcije gustine raspodele normalne raspodele.

Mnoga psihološka merenja i fizički fenomeni se mogu dobro aproksimirati normalnom raspodelom. Iako su mehanizmi koji leže u osnovi ovih fenomena često nepoznati, upotreba modela normalne raspodele se teoretski opravdava pretpostavkom da mnogo malih, nezavisnih uticaja aditivno doprinose svakoj opservaciji.

Gausova raspodela

Normalna raspodela se javlja i u mnogim oblastima statistike. Na primer, srednja vrednost uzorka ima približno normalnu raspodelu, čak i ako raspodela verovatnoće populacije iz koje se uzorak uzima nije normalna. Normalna raspodela je najčešće korišćena familija raspodela u statistici, i mnogi statistički testovi su bazirani na pretpostavci normalnosti. U teoriji verovatnoće, normalne respodele se javljaju kao granične raspodele više neprekidnih i slučajnih familija raspodela.

Pretpostavljeno je da je i distribucija maturanata po njihovoj visini Gausova raspodela. Zato je tom prilikom izmereno po visini 30 nasumično odabranih posetilaca - učenika završnih razreda srednjih škola u ovom gradu.

Po iks osi su njihove visine, a po ipsilon osi su poređani oni čija je visina ista u intervalu od 5 cm. Rezultat je bila vrlo normalna distribucija.

Galtonova mašina

Pored toga, napraljena je i Galtonova mašina, sprava koja više od 100 godina pokazuje kako iz haosa nastaje red.

Za ovu verziju smo iskoristili oko 500 metalnih kuglica i 122 prepreke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.