Iran zabranio zapadnjačke frizure

Izvor: B92, 07.Jul.2010, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran zabranio zapadnjačke frizure

U Iranu je objavljen katalog za muške frizure koji je odobrilo ministarstvo kulture kako bi se muškarcima pomoglo da odaberu prikladnu islamsku frizuru.

Katalog su predstavili zvaničnici ministarstva na konferenciji za štampu povodom "Festivala skromnosti i vela".

Najveći broj preporučenih frizura su kratke, uredne kose i obrijane brada, mada na jednoj fotografiji je oblikovana "kozija brada”, što je izazvalo negodovanje iranskih konzervativnih sveštenika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakon dozvoljava i upotrebu gela za kosu, ali u malim količinama.

"Frizure su inspirisane iranskom fizionomijom, kulturom i verom i islamskim zakonom. Zadovoljni smo što je vlada podržala osmišljavanje ovih frizura", izjavio je Džaleh Hodajar. zadužen za organizaciju festivala koji će biti održan krajem meseca.

Katalog, objavljen na inicijativu univerziteta u Teheranu i lokalnog udruženja frizera, ima za cilj propagiranje poželjnih muških frizura "kako bi se izbegle neprikladane frizure i podstakla islamska kultura".

Iranska policija često upada u frizerske salone koji mušterijama nude zapadnjačke frizure. Njihovim vlasnicima se izdaju upozorenja i oni moraju da se obavežu da više neće ponoviti tu vrstu prekršaja.

Od islamske revolucije 1979. godine u Iranu je na snazi šerijatsko pravo koje od žena traži da nose veo (hidžab), a od muškaraca da imaju prikladne frizure, da ne nose kravate, ni kratke pantalone.

Jedan sveštenik je izjavio da žene koje ne nose prikladne haljine izazivaju elementarne nepogode, dodajući da time zavode mlade muškarce i podstiču preljubu, što povećava zemljotrese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.