Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2017, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I plišane mede vole čistoću

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da u 90 odsto slučajeva igračka koja djeci ispadne na pod može pokupiti razne prljavštine i bakterije.

Kada bi redovno prolazile kroz veš-mašinu, sve bi bilo u redu, međutim petina plišanih igračaka nikad ne bude oprana. Takođe, prema pisanju "Dejli mejla", tri od četiri medvjedića poslije bolesti djeteta ne vide nikakvo dezinfekcijsko sredstvo.

Istovremeno, svaka četvrta igračka imala je tragove izmeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na sebi. Mikrobiolozi su nakon izvađenih briseva s raznih dječjih plišanih igračaka pronašli bakteriju Staphylococcus (stafilokoka), koja je bila uzrok trovanja, a četvrtina njih sadržala je i koliforne bakterije - što upućuje na moguću prisutnost štetnih organizama.

Dr Akerli Lisa Akerli, higijenski stručnjak, savjetuje da se djetetova igračka redovno stavlja u veš-mašinu i da se koristi antibakterijski deterdžent za veš.

Kao dio kampanje "Care For Your Bear", koja treba da podigne svijest o raznim bakterijama koje vrebaju na dječjim plišanim medama, sastavljen je vodič o tome kako bi se smanjio rizik od obolijevanja djeteta.

Neke od preventivnih metoda koje predlažu su:

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.