Dunavom u gondoli do Budimpešte

Izvor: B92, 14.Sep.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunavom u gondoli do Budimpešte

Italijan Vitorio Orio zaplovio je danas Dunavom na svojoj gondoli u Beču na put koji će ga odvesti 300 kilometara nizvodno do Budimpešte.

Kako prenosi agencija AFP, 71-godišnji gondolijer, koji je na tradicionalnom venecijanskom čamcu 2001. prešao Lamanš i plovio rekom Hadson, napredovaće u ritmu od 60 do 70 kilometara dnevno. Njegova prva stanica biće glavni grad Slovačke, Bratislava, gde bi trebalo da stigne večeras.

Orio će na svojoj gondoli putovati sam, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ukoliko bude raspoložen, možda će zapevati i neku serenadu dok bude veslao do svog cilja.

Oriova plovidba Dunavom u gondoli, prve ove vrste u istoriji ove reke, trajaće oko pet dana. Očekuje se da vremešni gondolijer, kojeg će njegov tim za podršku pratati u motornom čamcu, stigne u mađarsku prestonicu u utorak.

Snimak putovanja, pokrenut u korist italijanske fondacije koja pomaže deci oboleloj od raka, moćiće da se vidi na JuTjubu.

Među prethodnim Oriovim podvizima su plovidba od Bazela do Amsterdama i od Venecije do Vatikana gde je neobičnog gondolijera primio papa.

Orio je izabrao Dunav za svoj poslednji projekat kao "simbol jedinstva različitih nacija i naroda", objasnili su njegovi sponzori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.