Izvor: B92, 29.Dec.2009, 17:40 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Dorian Gray
Jedno od nezaobilaznih mesta jedne od najpoznatijih beogradskih ulica poznato je koliko po luksuznim vozilima parkiranim ispred, toliko i po izuzetnoj gastronomskoj ponudi.
Adresa: Kralja Petra I 87-89
Telefon: 011/ 263 - 4151
Veb sajt: www.doriangray.rs
Radno vreme restorana i kuhinje: od 9.00 do 2.00 (kuhinja radi od 9.00 do 24.00)
Gradski prevoz: Autobus - 24, 26; Tramvaj - 2, 5, 10
Kartice: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visa, Visa Electron, Dina, MasterCard, Maestro, Diners, American Express
Bašta ili terasa: da, letnja, na trotoaru, 60 mesta
Parking: parkiranje na trotoaru u okolini; najbliži javni parking kod Zoo-vrta; treća zona
Muzika: lounge
Jelovnik: na srpskom i engleskom jeziku
Osoblje govori: engleski, nemački i ruski jezik
Vegetarijanski meni: da
Vrsta kuhinje: internacionalna
Glavna jela: od 690 do 1.900 dinara
Dnevni meni: da, 1.000 dinara
Doručak: da, do 13.00
Rezervacija: da
Zakup: da
Kada u zavisnosti od afiniteta apstrahujete okruženje ili se sasvim uživite, imate priliku da se susretnete sa zaista reprezentativnom internacionalnom kuhinjom, koja to i jeste u punom značenju reči.
Od mediteranske i italijanske, preko francuske i ruske, do indonežanske i kineske kuhinje, meni pruža priliku da uživate u kombinacijama koje su i vizuelno i gastronomski posebni doživljaji.
Kuver je možda najmanje interesantan deo ponude: puter i namaz na bazi maslina možete i potpuno zaobići u iščekivanju drugih jela. I veoma dobru norvešku riblju čorbu od škarpine i gusti potaž od pečuraka ocenjujemo visokom ocenom.
Među predjelima, sladokuscima preporučujemo izuzetan specijalitet „Julienne" — krem od pečuraka zapečen ementalerom, serviran u neobičnim posudama uz tost.
Od specijaliteta, ovog puta probali smo preporučeni i potpuno sjajni biftek čili u ojster i soja sosu, sa povrćem i pirinčem, daleko ispred svih kineskih kombinacija, bogatog i snažnog ukusa.
Zerak je neobična kombinacija piletine i dimljenog sira u lisnatom testu, a kao prilog servirane su odlične marinirane tikvice u kari sosu.
Paelirana pačetina služi se sa suvim kajsijama, šparglom i bukovačom u slatkastom sosu na bazi meda i u pratnji pirinča, maštovito sjedinjujući raznorodne ukuse.
Čuveni kolač „Oscar Wilde", čokoladna kocka sa punjenjem od maline, nije nas opčinio, ali odličan cheesecake, brauni ili sufle — motiv su za razmišljanje o sledećem dolasku.
Raskošna vinska karta, i u pogledu izbora i u pogledu cena, adekvatno prati izbor hrane.
Cene jesu visoke, usluga ljubazna i prijatna, ambijent moderan. Svakako jedan od najprestižnijih gradskih restorana, s punim pravom.
Obrok za dvoje košta 4.000 dinara.