Da li vam društvo kvari ljubavni život?

Izvor: B92, 26.Jan.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li vam društvo kvari ljubavni život?

Da li vas vaš društveni život, ili nedostatak istog, drži dalje od ljubavi? Saznajte kako da preispitate svoje socijalne navike i promenite ih na bolje, da biste istovremeno imali i zdrav socijalni život i jaku vezu.

Da li vas vaš društveni život, ili nedostatak istog, drži dalje od ljubavi? Pitali smo tri stručnjaka za savete o tome kako da preispitate svoje socijalne navike i promenite ih na bolje, kako biste istovremeno imali i zdrav socijalni život i jaku vezu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prirodno je da ako gradite zdravu vezu sa partnerom, želite da se promenite na bolje. Mislite da će ga vaša nova frizura naterati da se ponovo zaljubi u vas, ili da će ga haljina u kojoj se svi okreću za vama i ekstremni režim dijete i vežbe, podsetiti koliko ste vredni ljubavi?

Naravno, i ove stvari mogu da vam obezbede dodatni odskok, ali najbolji način da privučete ljubav u svoj svet je da živite život najbolje što znate. To je život u kojem je romantična ljubav samo trešnjica na vrhu torte.

Preispitajte svoje socijalne navike

Društveni život je jako važan, jer nam pomaže da se zabavimo, opustimo i povežemo sa prijateljima i porodicom. Ono što je ključno je da utvrdite da li vaše društveno ponašanje odražava vašu autentičnost, to jest ono što ste, i da li je ono usklađeno sa onim što pokušavate da postignete u ljubavnoj vezi.

Mnogo puta, ova dva aspekta života su van sinhronizacije. Evo nekih pitanja koji bi trebalo da daju odgovor da li vas trenutni društveni život blokira da imate zdravu vezu.

1. Da li se vraćate na adolescentske oblike ponašanje u izvesnim socijalnim situacijama, na primer opijate se ili postajete odvratni i sarkastični svaki put kada ste sa određenom grupom prijatelja?

Da li to ponašanje pomaže ili ugrožava vašu vezu (ili potragu za istom)?

Ako primetite da se ozbiljno posvađate sa partnerom nakon svakog vašeg okupljanja sa prijateljima, razmislite o tome da preispitate svoje ponašanje.

2. Da li se družite sa ljudima koji se zalažu za vašu vez ili je kritikuju? Svako treba u svom okruženju da ima dobre uzore, naročito ako je u vezi. Provedite vreme sa ljudima koji na veze i brak gledaju blagonaklono, pre nego sa onima koji vrše na vas negativan uticaj. Drug koji podržava vaše pijane ispade ili vas nagovara da prevarite partnerku nije dobar za vašu vezu. A ono što je najgore - to je i ona sigurno osetila.

3. Da li vaš društveni život uliva poverenje kod partnera? Ovo je jako bitno. Ako vaši postupci ne ulivaju poverenje, kako ćete onda izgraditi poverenje u vezi?

Gajite svoje strasti i interese

Osećaj povezanosti koji doživljavamo kroz naše veze i društvenu mrežu je tesno povezan sa našim zadovoljstvom. Ali, šta to čini idealno prijateljstvo, idealnog partnera, idealnu društvenu mrežu? Bacite pogled na svoje strasti i interese, i pronađite aktivnosti i ljude koji ih podržavaju. Uranjanje u sopstvenu ličnost, u svoje strasti učiniće vas još atraktivnijim drugima, jer će vas tako videti u najboljem svetlu.

Učestvovanje u takvim aktivnostima može da vam pomogne i da ukrstite puteve sa svojim idealnim prijateljem ili romantičnim partnerom.

Budite radoznali. To može da vam obezbedi više obaveza i ispunjeniji društveni život. Postavljanje pitanja drugim ljudima o njihovim hobijima pokazuje da ste zainteresovani za njihove živote. Zauzvrat, oni mogu da vas pozovu da im se pridružuite, a mogu, eventualno, i ako ste samci da vas upoznaju sa svojim „singl" prijateljima.

Aktivan društveni život će vas staviti na „raspolaganje" drugima, i vi ćete povećati svoje šanse da upoznate ljude koji mogu da obogate vaš život, uključujući i život partnera.

Da li provodite svoje slobodno vreme na način na koji produbljuju vaš odnos, ili, ako ste slobodni, pružate sebi priliku da se upoznate sa novim ljudima? Bilo da ste sami ili u ozbiljnoj vezi, ako želite sladak ljubavni život, morate da proverite da li je vaš društveni život sinhronizovan sa zamišljenim svetom koji želite da kreirate.

Budite iskreni. Da li provodite slobodno vreme u kući fokusirani na pisanje liste obaveza? Ako je tako, a ipak duboko želite zdravu ljubavnu vezu, morate da napravite neke ozbiljne promene.

Angažovanje u aktivnostima koje na vas ostavljaju osećaj neispunjenosti i dosade samo će odvesti vašu energiju u minus, što će vas učiniti manje atraktivnim za druge.

Napravite izbor kojim ćete vratiti vaš razigrani duh. Budite otvoreni, promenljivi i smeli. Kada počnete da se zabavljate, vaš unutrašnji sjaj će sijati i spolja, i vaš stav „zaljubljen sam u život" će vas učiniti neodoljivim za suprotni pol.

Okrenite prvu stranicu u novoj knjizi koju ste počeli da pišete u svom životu. Odaberite 20 društvenih situacija koje će podržati vaše ciljeve za stvaranje veze kakvu želite, i počnite da ih ostvarujete, po jednu svake nedelje. Pišite o ishodu.

Evo pet zabavnih aktivnosti koje možete da upišete u svoj plan rada:

1) kurs salse

2) kratko putovanje

3) sportska dešavanja

4) festival ili koncert

5) klub

Zasijajte i uletećete u vezu svojih snova pre nego što možete i da zamislite!

Socijalni manijak i kućni tip

Da li je opstanak veze moguć ako partneri imaju potpuno drugačije poglede na društveni život i slobodno vreme? Ona bi u toku vikenda da izađe u grad, ali on bi radije da sedi kod kuće i gleda TV. Ona ima prenatrpan raspored, gomilu prijatelja i poznanika i u svom planu gomilu društvenih događanja koje želi da poseti, dok je on skoncentrisan na svoj posao i kada ima slobodnog vremena provodi ga u stanu.

Ovo je klasičan primer „suprotnih interesa".

Partneri koji dopunjuju jedan drugog dobijaju „vetar u leđa" i lakše se snalaze u navigaciji ka zajedničkom životu. Međutim, kada se interesi i životni ciljevi partnera dramatično razlikuju, opstanak veze može da bude pod znakom pitanja.

Ali ni to nije tako zabrinjavajuće. Uspeh je moguć ako postoji kompromis i ukoliko se razvije obostrano prihvatljiv socijalni raspored. Na primer: petak noć – priljubljeni provodite zajedno mirno veče kod kuće. Subota noć - izlazite sa prijateljima, dok on ostaje kod kuće da završi posao koji je planirao. Nedelja – provodite vreme sa drugim parom.

Druga opcija je da par nastavi da živi odvojene društvene živote, i naravno, da prihvati činjenicu da je to jedini način, ali bez mržnje i frustracija.

I pre nego što počnete da sa partnerom radite na stvaranju prihvatljivog kompromisa vašeg društvenog života, setite se zašto ste se zaljubili u njega/nju.

Možete da imate veliki broj prijatelja, ali je nemoguće da sa više od nekoliko imate odnos poverenja. Divna stvar kod partnera je što može da vam pruži utočište kada vam je potrebno i da stvarate vezu koju nemate ni sa kim više.

Foto: geo_c, www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.