Da li šperploča može da preživi svemir?

Izvor: B92, 16.Jun.2021, 17:23

Da li šperploča može da preživi svemir?

WISA Woodsat je kvadratni satelit od 10 centimetara koji će na jesen biti lansiran raketom Electron svemirske kompanije "Rocket Lab" na Novom Zelandu.

Odlazak u orbitu drvenog satelita krajem ove godine, samo je deo avanture. Kada stigne tamo, tim će nadgledati malu kocku da bi video kako se njena šperploča suprotstavlja hladnoći, toploti, zračenju i vakuumu svemira.

Drveni satelit smislio je Jari Makinen, suosnivač "CubeSat"-a, u okviru kompanije "Arctic Astronautics". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropska svemirska agencija (ESA), pomoću senzora pratiće ponašanje satelita, a pružiće i pomoć prilikom kontrolnog lansiranja.

Jedini spoljni delovi na satelitu koji nisu od drveta jesu aluminijumske šine potrebne za oslobađanje satelita u svemir i selfi štap koji će držati kameru uperenu u telo satelita. Tipičan CubeSat satelit bi bio napravljen sa više metalnih komponenata.

"Osnovni materijal za šperploču je breza, a mi koristimo istu onu koju biste pronašli u prodavnici alata ili za izradu nameštaja", rekao je glavni inženjer "Woodsat"-a i suosnivač "Arctic Astronatics"-a Samuli Niman.

Šperploča koja se koristi u satelitu je osušena i obrađena kako bi imala veće šanse da opstane u kosmičkim uslovima. Woodsatov tim očekuje da spoljašnjost potamni, ali takođe ih zanima da li će nastati neke pukotine dok je u orbiti.

Ako se Woodsat dobro pokaže, to bi moglo da pruži novi pogled na drvo kao mogući materijal za upotrebu u svemiru.

"Na kraju", kaže Makinen, "Woodsat je jednostavno prelep objekat tradicionalnog Nordijskog dizajna i jednostavnosti, i biće veoma zanimjivo videti ga u orbiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.