Amerikanci prisvojili Radecki marš

Izvor: B92, 12.Nov.2012, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci prisvojili "Radecki marš"

Američka agencija za zaštitu autorskih prava "Hari Fox" pokušala je od jednog dirigenta da naplati licencu za izvođenje "Radeckog marša", što je naišlo na čuđenje u Austriji.

Jedan tajlandski dirigent je u SAD izveo "Radecki marš", koji je komponovao austrijski kompozitor Johan Štraus stariji i zbog toga mu je američka agencija uputila pismo sa uplatnicom. Agencija tvrdi da je dirigent prekršio autorska prava, ali ne austrijska, već američka. Tajlandski dirigent postavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pitanje kakve veze ima "Radecki marš" sa SAD i odlučio da nepravedni pokušaj naplate autorskih prava dokaže, postavivši video snimak koncerta na "Jutjub".

Inače, u publici, za vreme koncerta, nalazili su se i predstavnici ambasade Austrije u SAD. Međutim, "Jutjub" je ubrzo reagovao i zatražio od dirigenta da snimak smesta skine, jer američka agencija za zaštitu autorskih prava najavljuje tužbu. Austrijska štampa ustanovila je zašto je reagovala američka agencija. Naime, agencija je zamenila muzička dela. Amerikanci su zamenili "Radecki marš", originalni koji je izveo dirigent sa prerađenom verzijom za koju poseduju autorska prava. Nakon što je ustanovljena ova zamena, agencija se izvinila dirigentu i povukla sve svoje zahteve. "Radecki marš" se smatra drugom austrijskm himnom, koja se izvodi na gotovo svim većim koncertima klasične muzike u Austriji, među njima i na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.