На мамографу на Калемегдану прегледано 2.150 жена

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 12:46

На мамографу на Калемегдану прегледано 2.150 жена

Током акције бесплатних мамографских прегледа у Београду, на Калемегдану, закључно са данашњим даном прегледано је 2.150 жена старости од 45 до 69 година, а међу 1.630 до сада очитаних налаза, 240 жена имало је позитиван налаз, односно промене на дојкама. Фото: Pexels Он су упућене на даљу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дијагностику, рекла је данас директорка Института за јавно здравље Србије (ИЗЈЗС) “Милан Јовановић Батут”, др Верица Јовановић.
Она је за Тањуг истакла да је одзив жена на мамографски преглед у Београду био изузетно висок, чиме су, како поручује, врло задовољни, јер како наглашава, то потврђује оправданост таквих јавноздравствених активности.
Јовановић је рекла да је код 1390 прегледаних жена налаз био уредан, те да је 240 жена имало позитиван налаз, који захтева допунску дијагностику. “Ти подаци су веома значајни, јер правовремени прегледи у 90 одсто случајева доводе до позитивних исхода лечења рака дојке и очувања квалитета живота оболелих жена. Веома смо задовољни одзивом жена за преглед у мобилном мамографу”, рекла је Јовановић.
Она подсећа да је скрининг златни стандард када је реч о раном откривању рака дојке.
“Није само у Србији висока стопа обољевања, већ и у свету, али оно што ми можемо то је да смањимо смртност. Управо је у томе значај скрининга за жене старости од 45 до 69 година и посебно код оних које у породичној анамнези имају дијагнозу рака дојке”, истакла је директорка Батута.
Она је апеловала на жене да се одазову на позиве за мамографски преглед, јер, како каже, и здраве жене треба да се прегледају. Мобилни мамограф у организацији ИЗЈЗС Батут, а уз подршку Министарства здравља наставља пут по Србији, а после Београда биће паркиран у Јагодини.
“Прегледи се могу заказати од 18. априла, од осам до 15 часова, а заказани прегледи обављаће се од 25. априла, сваког дана од девет до 19 часова. Очекујемо да ће се и у Јагодини велики број жена одазвати позиву на бесплатни мамографски преглед”, поручила је Јовановић.
Мобилни мамограф биће паркиран у улици Вука Бојовића бб, преко пута хале спортова у Јагодини, а бројеви за заказивање од 18. априла су: 035/244-762 и 035/244-763 (радним данима), као и на 035/8820
Vučić sa Albaresom o KiM, evrointegracijama, dešavanjima u svetu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На мамографу на Калемегдану прегледано 2.150 жена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.