У Јапану обележена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у Фукушими

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Mar.2024, 15:02

У Јапану обележена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у Фукушими

У Јапану је данас минутом ћутања и комеморативним догађајима обележена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у нуклеарки Фукушима, која је тешко оштећена у земљотресу и цунамију 2011. године, када је погинуло око 20.000 људи. Фото: Танјуг/Kyodo News via AP, File У 14.46 часова, када се догодио земљотрес >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јачине 9,0 степени по Рихтеру, људи широм Јапана су се зауставили да минутом ћутања одају пошту страдалима.
Јапански премијер Фумио Кишида обећао је, на церемонији у префектури Фукушима, да ће влада помоћи да се обезбеде радна места, средства за живот и безбедност нуклеарке како би расељени становници могли да се врате кућама, преноси АП.
Комеморације су одржане и у префектурама Мијаги и Ивате, које се налазе северно од Фукушиме.
Државне комеморације нису одржаване у Токију од десете годишњице катастрофе у Фукушими.
Земљотрес и цунами погодили су делове североисточне обале Јапана 11. марта 2011. године, када је погинуло око 20.000 људи. Цунами виши од 15 метара ударио је у обалску нуклеарну електрану Фукушима, уништивши њене системе за напајање и хлађење и изазвавши кварове у три од шест реактора.
Оштећење нуклеарке довело је до повећаног нивоа радијације у околини, због чега је више од 160.000 људи напустило своје домове, а око 20.000 још не може да се врати због радијације. Радови на уклањању високо радиоактивних остатака растопљеног горива у нуклеарки још нису почели, а очекује се да ће ти радови трајати деценијама.
Оператер Фукушиме компанија ТЕПКО почела је у августу прошле године да испушта пречишћену радиоактивну воду у Тихи океан, а тај процес ће, како је компанија саопштила, трајати око 30 година.
Putinu na izborima istraživanja predviđaju 82 odsto glasova

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Јапану обележена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у Фукушими се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.