Mokrenje u bazen: Ružno i OPASNO

Izvor: Mondo, 10.Jun.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokrenje u bazen: Ružno i OPASNO

Ne piškite u bazene - ova krajnje odvratna navika ozbiljno može da vam ugrozi zdravlje!

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Sezona kupanja na bazenima se bliži i veoma je važno da se, pre nego što sledeći put odlučite da ispraznite bešiku u bazen jer vas mrzi da otrčite do toaleta, zabrinete za svoje i tuđe zdravlje. Urin u kombinaciji sa hlorom stvara gasove koji su veoma opasni po disajne puteve, a čak i mogu izazvati astmu, tvrde pulmolozi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Jak miris hlora je prvo što nas asocira na bazene. Međutim, varamo se, u pitanju je mešavina raznoraznih hemikalija koje se formiraju kada hlor dođe u vezu sa znojem, telesnim uljima i urinom.

Posebno štetan gas koji nastaje u toj kombinaciji je trikloramin, koji vodi daje specifičan miris hlora, ali može da ošteti i plućni epitel kupača. Drugi koji nastaje je cijanogen-hlorid koji je poguban za pluća, srce i srednji nervni sastav.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević potvrđuje za "Alo!" da uriniranje u bazene ne predstavlja samo loš manir već ozbiljan javno zdravstveni problem.

"Bazeni lako mogu postati leglo određenih zaraznih bolesti. Mi nikada ne znamo da li taj čovek ili žena koji mokre imaju neku bakteriju iz grupe klamidije, miko plazme i urea plazme, koje su jako opasne. Ako one uđu u pluća, a osoba ima slabiji imunitet, mogu da stvore bronhitis i upalu pluća. Zatim, hlor je sam po sebi opasan, a često se iz razloga infekcija koriste i veće količine koje mogu biti respiratorni iritant za osobe koje već imaju osetljive bronhijalne puteve. Preterano hlorisanje stvara mogućnost da se astma pogorša ili pojavi kod osoba sa slabijim imunitetom. Ništa manje vredna nije i opasnost od crevnih zaraznih bolesti, naročito kod dece", upozorava dr Radosavljević.

Ona ističe da zakonom treba sprečiti ljude da mokre u bazene, kao što je to učinjeno u inostranstvu.

"Postoji tečnost koja se ubacuje u vodu, a koja počinje da plavi u kontaktu sa urinom i tako svi znaju šta ste u tom trenutku uradili. Kada bi to postojalo kod nas, svaki kupač bi razmišljao o svom ponašanju", dodaje pulmolog.

--------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Važno upozorenje: Ako piškite u bazenu, možete ozbiljno da se zarazite, pa čak i umrete

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jun.2017

Sezona kupanja na bazenima se bliži, a verujemo, da se mnogima od vas dogodilo da obavite malu nuždu u bazen...Lekari upozoravaju da to nikako ne biste smeli da radite, jer takvo "ponašanje" može da vam izazove veoma opasne bolesti, među kojima je astma...- Bazeni lako postaju izvori zaraze. Ne...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.