Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Nov.2023, 09:51

Да ли је ходање уназад добро за ваше здравље и мозак?

У 19 веку, ексцентричан хоби, али како наука тврди данас, изузетно користна активност за наш мозак и здравље. Реч је о ходању уназад, односно како је у научним круговима познато „ретро шетња“. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Све је почело са опкладом, када се педесетогодишњак по имену Патрик >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Хармон упустио у авантуру ходања уназад од Сан Франциска до Њујорка, не би ли освојио 20.000 долара. Он је за 290 дана успео да пређе 6.300 км клрећући се уназад. Тада је тврдио да му је ова активност толико ојачало глежњеве да није постојала шанса да се повреди икада више.
Ретро шетња заправо има богату историју. Постоје извештаји који датирају из раног 19. века о људима који су ходали стотинама, а понекад и хиљадама миља, уназад. Многи су били резултат импулсивних опклада, а други су били једноставно покушаји да се потраже права хвалисања на бизарни нови рекорд.
Физичке користи ходања уназад Како ходање уназад изазива разлике у биомеханици, често је да се овај начин ходања користи у физиотерапији за ублажавање болова у леђима, проблема са коленима и артритиса. Али такође, многе студије су показале да ретро шетња има позитиван учинак и на  когнитивне способности као што су памћење, време реакције и вештине решавања проблема.
Џенет Дуфек, стручњак за биомеханику на Универзитету Невада у САД, истражује кретање уназад више од 20 година. Заједно са њеним колегама дошла је до закључка да ходање уназад  10-15 минута дневно током периода од четири недеље повећава флексибилност тетиве колена код 10 здравих особа.
Исто тако позитивно утиче на јачање мишића леђа, који су одговорни за флексибилност и стабилност кичме. У другој студији коју је водио Дуфек, уочено је смањење  болова у доњем делу леђа након периода хода уназад.
Вежбе ходања уназад и трчања уназад се већ користе у неким спортским тренинзима, посебно у тимским спортовима и спортовима са рекетом који захтевају агилност за брзо кретање напред, назад и бочно. Пошто смањује стрес на зглобове колена док гради снагу, ретро трчање је такође корисно за заштиту спортиста од повреда. Поред спортиста, ретро ходање значајно помаже и старијим, младим, гојазним особама, оболелима од остеоартритиса и пацијентима након можданог удара са оштећењем ходања. Такође је утврђено да ходање уназад сагорева више калорија него ходање напред.
Али зашто је то тако корисно? „Биомеханика ходања уназад је веома различита од ходања напред“, рекао је Дуфек Мослију. „Код ходања уназад, постоји смањен опсег покрета у колену што може имати неке користи за појединце који се можда рехабилитују од операције колена, на пример.“
Једна недавна студија је показала да је опсег покрета у зглобовима кука и колена знатно смањен током хода уназад. Док ход напред почиње контактом пете, ход уназад почиње контактом прстију, а пета понекад никада не додирује тло. Као резултат тога, коленски зглоб се осећа мање удара и користи различите мишиће у поређењу са нормалним ходањем.
Учесници који су корачали уназад имали су најбрже време реакције, можда зато што је њихов мозак већ био навикнут на обављање неприкладног задатка.
Као што је већ речено, ретро ходање утиче и на неуронске активности. Префронтални кортекс, одговоран за когнитивне вештине као што су доношење одлука и решавање проблема, посебно је активан када се креће уназад.
Једна холандска студија тестирала је способност 38 учесника да реше Струпов тест – који користи конфликтне стимулусе као што је реч „плаво“ црвеним словима да омета колико брзо људи реагују на упит – док корачају уназад, напред или у страну.
Утврђено је да су учесници који су корачали уназад имали најбрже време реакције, можда зато што је њихов мозак већ био навикнут на обављање нескладног задатка. Друга студија је снажно закључила да су различити облици кретања уназад, укључујући ходање уназад, гледање видеа путовања возом уназад, па чак и само замишљање кретања уназад, побољшали способност учесника да се присете информација.
Оно што је јако битно ако се упустите у авантуру кретања уназад, јесте да јако водите рачуна да избегнете невидљиве препреке, како се не би повредили уместо ојачали.
Научници у Кини, на пример, открили су да су таи чи и пливање ефикасније рехабилитационе активности за спортисте са болом у доњем делу леђа од ходања уназад, џогирања или уопште без вежбања.
Aktivnosti u kojima možete uživati sa decom tokom cele jeseni!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је ходање уназад добро за ваше здравље и мозак? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.