Какав учинак на наше ментално здравље може да има једнонедељно одуство од друштвених мрежа?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Avg.2023, 18:00

Какав учинак на наше ментално здравље може да има једнонедељно одуство од друштвених мрежа?

Само недељу дана одмора од друштвених мрежа смањује депресију и анксиозност, показало је ново истраживање. Фото: Pixabay/LoboStudioHamburg Људи који су узели седам слободних дана на платформама као што су ТикТок, Инстаграм, Твитер и Фејсбук пријавили су да се осећају боље.
Истраживачи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су поделили узорак од 154 особе старости од 18 до 72 године у две групе – од којих је једној био омогућен приступ друштвеним мрежама, а другој не. Испитаници су користили друштвене мреже у просеку осам сати недељно пре студије. Користећи три призната теста, истраживачи су проценили њихов ниво анксиозности и депресије, као и добро расположење.
Од њих је затражено да свој договор рангирају изјавама попут „Осећам се оптимистично у погледу будућности“. Да би се измерила депресија, учесницима анкете су постављана питања укључујући „колико често сте били узнемирени у последње две недеље због малог интересовања или задовољства у обављању ствари“. Анксиозност се прати коришћењем скале општег анксиозног поремећаја, која одређује колико често особу муче осећај нервозе или је „на ивици“ или не може да престане да брине.
За оне који су узели једнонедељну паузу од друштвених мрежа, показало се да се њихово добро расположење попело са просечних 46 на 55,93 на скали менталног благостања. Нивои депресије у овој групи су пали са 7,46 на 4,84 на Упитнику здравља пацијената-8, док је анксиозност пала са 6,92 на 5,94 на скали.
Резултати указују на умерено побољшање депресије и благостања и скромно побољшање анксиозности. Многи испитаници су пријавили позитивне ефекте искључености из друштвених медија кроз боље расположење и мање анксиозности.
Ово сугерише да чак и мала пауза може имати утицај. Наравно, друштвене мреже су део живота и за многе су оне неизоставан део онога ко су и како комуницирају са другима. Али ако проводите сате скролујући сваке недеље и осећате да то негативно утиче на вас, можда би било важно да смањите време на мрежи да бисте видели да ли то помаже.
„Скроловање“ кроз садржај је најчешћа активност коју обављају корисници друштвених медија. Резултати истраживања подржавају претходна истраживања у САД и Великој Британији која повезују редовну употребу друштвених медија са већом стопом депресије и анксиозности.
Али није утврђено да ли употреба друштвених медија доводи до проблема са менталним здрављем, наводи се у извештају, или да ли већ постојеће осећање инфериорности тера људе да траже потврду своје вредности на интернету. Научници се надају да ће у будућности проучавати утицај „прекидања“ са друштвених медија на одређене сегменте популације, попут млађих људи и оних са физичким и менталним здравственим проблемима.
Такође се надају да ће пратити људе више од недељу дана да виде да ли добробити паузе од друштвених медија имају трајни ефекат. „Прекид“ од друштвених медија могао би да постане део пакета клиничких препорука за помоћ људима да управљају сопственим менталним здрављем, рекли су они.
Да ли је Тиндер место где можете наћи принца на белом коњу?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Какав учинак на наше ментално здравље може да има једнонедељно одуство од друштвених мрежа? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.