Zanimljive činjenice o bebama

Izvor: 011vodič.com, 27.Jan.2015, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljive činjenice o bebama

Bebe su preslatke, puno plaču i zahtevaju da im se posveti potpuna pažnja. Bebe su zapravo mnogo više od toga! Pročitajte nekoliko fascinantnih stvari o bebama. Koristeći životinje koje demonstriraju dobre i loše modele ponašanja, univerzitet Jejl proučava reakcije beba već dekadama. U jednom eksperimentu, dok se mačka borila da otvori kutiju, pojavio se zec koji joj je u tome pomogao. Nakon toga je ponovljen eksperiment u kojem se pojavio “zli zeka” i ukrao kutiju.
Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << su pokazali da je 80 odsto mališana mlađih od dve godine pokazalo više interesovanja za životinju koja je demonstrirala lepo ponašanje.
Prepoznaju jezike
Iako ne znaju da govore, samo nekoliko sati nakon rođenja, bebe mogu da razlikuju svoj maternji od stranog jezika. Prilikom eksperimenta sprovedenog u Švajcarskoj, bebama su date cucle koje su povezane sa računarima. Kada su mališani čuli strani jezik, vukle su cuclu usnama duže nego kada bi čuli svoj maternji jezik. Na osnovu toga, naučnici su zaključili da bebe prepoznaju razliku između maternjeg i stranog jezika.
Znaju šta druge bebe osećaju
Kada napune pet meseci, bebe znaju šta njihovi mali drugari osećaju. Bebama starosti od pet meseci pokazane su fotografije nasmejanih i namrštenih beba, a zatim su im pušteni audio zapisi srećnih i tužnih mališana. Bebe su uspešno “spajale” slike nasmejanih beba sa audio zapisima srećnih mališana.
Više reči nauče od mame, nego od tate
Nedavno sprovedena studija pokazala je da mališani više reči nauče od mame nego od tate. U istraživanju su učestvovale 33 bebe, a rezultati su pokazali da bebe nauče tri puta više reči od mame nego od tate. Naučnici kao moguće objašnjenje navode da je “bebama majčin glas ‘blizak’ i zbog toga ih više stimuliše”.
Imaju sposobnost da nauče znakovni jezik
Iako bebe generalno ne počinju da pričaju nego što napune godinu dana i imaju vrlo ograničen rečnik do druge godine života, imaju sposognost da nauče znakovni jezik već kada napune šest meseci.
Mogu da čitaju sa usana
Studija sprovedena 2012. godine pokazala je da bebe čitaju sa usana kada uče da govore. Istraživači sa Univerziteta na Floridi pratili su 180 beba starosti od četiri, šest, osam, deset i 12 meseci i proučavali njihovo ponašanje dok odrasli govore. Eksperiment je pokazao da bebe stare šest meseci ne gledaju u oči odrasle dok govore i pažnju usmeravaju na njihove usne, da bi naučili kako da proizvedu zvukove.
Dakle, sledeći put kada se nađete u društvu bebe, vodite računa šta pričate, čak i kada samo otvarate usta.
The post Zanimljive činjenice o bebama appeared first on 011VODIC.COM.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.