U Beču nastaje Grad sa jezerom

Izvor: Dzungla.org, 22.Avg.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beču nastaje Grad sa jezerom

Zahvaljaujući dobrom kvalitetu života Beč stalno raste – predviđa se da će 2030. godine ovde živeti dva miliona ljudi, 300.000 više nego danas. Dodatni životni prostor obezbeđuju novi delovi grada poput Aspern Grada sa jezerom.
Aspern

Novi deo grada u severoistočnom delu Beča, Aspern, ponudiće životni prostor i radna mesta za 20.000 ljudi na površini većoj od 240 hektara. Nedavno je ovde završen konkurs za investitore za 760 stanova u jugozapadnog delu zemljišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << /> Do 2015. godine u okviru Bečke Inicijative za stanogradnju tu će nastati još 1.600 povoljnih stanova, zahvaljujući povoljnoj pozajmici grada. Ukupno je u planu da se izgradi 8.500 stanova kao i park veličine 90.000 kvadratnih metara sa jezerom.
Trenutno se radi na osnovnoj infrastrukturi. Samo do 2014. odn. 2015. godine nastaće sedam kilometara kanalizacione mreže, devet kilometara ulica i sedam kilometara vodovoda.
Već je u planu i obrazovni kampus u kojem će se između ostalog nalaziti vrtić i celodnevna osnovna škola. Pred skorim završetkom nalazi se tehnološki centar “Aspern IQ” u vlasništvu Bečke Privredne agencije gde će stanovnicima posao obezbediti inovativna preduzeća iz oblasti ekološke tehnike.
Da bi Beč po pitanju inovacije, tehnologije i održivosti ostao broj jedan u svetu na listi “Pametnih gradova”, u Gradu sa jezerom je položen kamen temeljac za istraživačko društvo za osnivanje “Laboratorije pametnog življenja”.
Primer za inovacije i održivost je geotermalno postrojenje Aspern, najveća toplana ove vrste u Austriji. Nedavno je podignut toranj za bušenje, a postrojenje će od 2015. godine snabdevati oko 40.000 bečkih domaćinstava “daljinskim grejanjem” dobijenim od vrele termalne vode, između ostalog i Grad sa jezerom.
(Izvor: Blic)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.