Srbija: Seoski ambijent

Izvor: Dzungla.org, 26.Sep.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Seoski ambijent

Etno sela u Srbiji su sve popularnija za odmor, kako za domaće turiste koji su se uželeli tišine i uživanja, tako i za strance

ETNO-SELA u Srbiji su sve popularnija za odmor, kako za domaće turiste koji su se uželeli tišine i uživanja, tako i za strance. Mnogi odmor na selu biraju zbog ukusne i izdašne domaće hrane, neki uživaju u lovu, pečenju rakije ili branju pečuraka, a pojedini se mašaju vila i grabulja i prepuštaju seoskim poslovima. Cene noćenja kreću se >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << od 1.200 pa do 1.500, dok pun pansion, sa tri obroka, košta oko 2.500 dinara.
Moravski konaci“
NA ulasku u etno-selo nalazi se veliki parking, sa dovoljno mesta za sve goste. „Moravski konaci“ su udaljeni od Beograda manje od 90 kilometara i jedan kilometar od isključenja sa auto-puta kod Velike Plane ka Požarevcu.
Konačište je sagrađeno od autohtonih starih kuća koje su pažljivo demontirane u napuštenim srpskim selima i zatim ovde ponovo sklopljene. Enterijer je prilagođen savremenom stilu života i u rangu je hotelskog smeštaja koji se sastoji od 12 soba sa 27 ležaja i koji pruža sve pogodnosti modernog turizma.
Tu je i restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Na jelovniku se nalaze stari srpski specijaliteti, jela s roštilja, pečenja, vrele, sveže umešene domaće pogače, domaći sir i kajmak.

Babina reka“
IMANjE porodice Živković izolovano je dubokom prirodom od svega urbanog. „Babina reka“ nalazi se na površini od jednog hektara u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica, između Lazarevca (12 km) i Aranđelovca (20 km).
Okružuju ga brda, planine, potoci, reka, šume, a na samo 50 metara od objekata za odmor nalazi se jezero gde se može pecati, uživati u šetnjama pored njega ili, sedeći u prelepom restoranu, odmarati.
U sklopu kompleksa su uređena bašta s fontanama i prirodnim hladom kapaciteta preko 200 mesta, bina za kulturno-umetnički program, parking i suvenirnica, a započeta je i izgradnja velikog zavičajnog muzeja. Veoma bogat jelovnik prilagođen je ovakvom ambijentu, pa tako svi gurmani mogu probati razne specijalitete od piletine, svinjetine, junetine i ribe, kao i jela s roštilja.

Vraneša“
NETAKNUTA priroda obojena spokojstvom svežeg vazduha, čiste reke i jezera s plavičasto-zelenkastim odsjajem, retke ptice jedinstvene samo u ovom regionu, koje preleću preko prostranih šuma i cvetnih livada, samo su neke od karakteristika eko-etno sela „Vraneša“. Ovaj kompleks udaljen je od Beograda 276 kilometara i do njega se stiže Ibarskom magistralom. Lekovita svojstva zlatne planine Zlatar i gostoprimstvo lokalnog stanovništva samo su neki od razloga zašto treba posetiti etno-eko selo „Vraneša“.
Ceo kompleks ovog sela odiše harmonijom tradicije i elegancije. Iz svakog apartmana i bungalova pruža se pogled na predivne predele netaknute prirode, po kojoj je prepoznatljiva planina Zlatar.

Sirogojno
ETNO-SELO Sirogojno je svojevrsni muzej pod otvorenim nebom, i to na jednoj od najlepših domaćih planina – Zlatiboru. Oko 2.000 eksponata izloženo je u etno-selu. Apartmanski smeštaj u kućama brvnarama i prodavnica suvenira s krčmom, ostavljaju nezaboravan utisak i divne uspomene koje posetioci, njih više od 100.000 godišnje, ponesu sa sobom iz Sirogojna.
INFO
cene (u dinarima)
Moravski konaci“
Noćenje      1.200
Noćenje sa doručkom     1.500
Polupansion      2.130
Pun pansion      2.810
4 dana 6.400 din.
Vraneša
Noćenje      1.700
Noćenje sa doručkom      3.100
Polupansion      4.100
Polupansion, pansioni velnes     4.600
Babina reka“
Noćenje      1.250
Noćenje sa doručkom      1.400
Polupansion      1.900
Pun pansion      2.600
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.