Palo 8 dilera u Banjaluci i Sarajevu

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Sep.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palo 8 dilera u Banjaluci i Sarajevu

BANJALUKA, SARAJEVO - Pripadnici MUP-a RS i Kantona Sarajevo uhapsili su danas 8 osoba u akciji protiv šverca kokaina i marihuane, od čega 5 u Banjaluci, a 3 u Sarajevu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U međunarodnoj akciji "Global", koja je započela u ranim jutarnjim časovima, prema nezvaničnim informacijama uhapšeni su Dragiša Brnić (55), Neven Stanić, Duško Spasojević, Krstan Ninković i Zdravko Dikić, svi iz Banjaluke. U Sarajevu su uhapšeni Edin Dugalić (46), Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kostić i Mirsad Čukurija.

Kako saznajemo, u Banjaluci je pretresen ugostiteljski objekat "Lava", prostorije "Balkan Texasa" i binga "Peterac", čiji je vlasnik uhapšeni Brnić. Takođe je izuzeta određena dokumentacija koja će pomoći u ovoj istrazi.

Iz MUP-a RS su naveli da je pretreseno 13 lokacija u Banjaluci, te četiri u Sarajevu.

"Izvršeni su pretresi više stambenih objekata, preduzeća i ugostiteljskih objekata u vlasništvu osumnjičenih i tom prilikom je pronađeno i oduzeto sedam vozila, dva pištolja i veća količina novca", saopštili su iz MUP-a.

Takođe, dodaju iz MUP-a, kroz istragu u operativnoj akciji "Global" izvršena je zapljena oko 610 grama kokaina u Mađarskoj i oko 3,5 kg marihuane u Sloveniji, te više zapljena kokaina i marihuane od uličnih dilera na području BiH. Oduzeto je i 15.000 evra u Hrvatskoj.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su uhapšeni kao pripadnici dvije organizovane grupe, u kojima su učestvovali Dugalić i Brnić, vršili međunarodno krijumčarenje kokaina i marihuane preko teritorije više zemalja.

"Postupajući tužilac iz Banjaluke rukovodi akcijom i koordiniše rad policijskih snaga na terenu, a nakon što ispita osumnjičene, uputiće prijedlog za određivanje pritvora za većinu uhapšenih, među kojima je osumnjičeni koji ima državljanstvo Holandije i boravi u Roterdamu", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je u ovoj akciji ostvarilo saradnju sa pravosudnim i policijskim organima Hrvatske (USKOK), Slovenije, Mađarske, Holandije i Njemačke kako bi bila sprovedena istraga, te otkrivena i dokumentovana počinjena krivična djela i prikupljeni dokazi.

Došlo se do saznanja da organizovana grupa lica sa područja Slovenije, Crne Gore i BiH organizuje neovlašteni međunarodni promet kokaina s područja Holandije i Danske prema zemljama centralne i istočne Evrope.

Iz MUP-a RS su saopštili da je istovremeno, koristeći se istim krijumčarskim kanalima, ova organizovana kriminalna grupa vršila međunarodni promet marihuane s područja Crne Gore, preko BiH i Slovenije, prema zemljama zapadne Evrope.

Inače, Edin Dugalić svjedočio je u poslovima Zijada Turkovića, optuženog vođe zločinačke organizacije, koji mu je dugogodišnji prijatelj. On je tada na suđenju kao svjedok Tužilaštva BiH kazao da je učestvovao u sklanjanju dva leša nakon što ga je Turković zamolio za tu uslugu.

Dugalić je poznat po nadimku Nosonja, a na suđenju je kazao da je bio "zaleđen" kad je shvatio u šta se uvalio, te da se nakon iznošenja tijela iz kuće na Bistriku osjećao "kao da je silovan". Prema njegovom svjedočenju, on je Turkovića poznavao jer su u Njemačkoj zajedno krali.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.