Na vespi kroz bivšu SFRJ

Izvor: Dzungla.org, 26.Sep.2012, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vespi kroz bivšu SFRJ

Kako su beogradski ljubitelji vespe putovali 1.400 kilometara po bivšoj Jugoslaviji.

Svoje putovanje ka Dubrovniku tim ljubitelja vespe „Mi vozimo svuda“ počinje sa beogradskih Terazija. Mesto sa koga krećemo nismo slučajno izabrali, ono za nas ima simboličan značaj, jer se u kafiću „Biblioteka“ koji se tu nalazi okupljamo svakog četvrtka u 20 sati. Simbolika se ogleda i u tome da na put krećemo baš u četvrtak.
Naš tim je četvoročlani i u njegovom sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << su Kanađanin Šon Džordan koji je trenutno stanovnik Beograda, Marko Marković, Marko Stanković i moja malenkost. Cilj nam je Dubrovnik, koji je ove godine domaćin Vespa skupa Hrvatske koji okuplja više od 100 vozača popularnih „osa“ iz deset zemalja. Put je zamišljen kao kružna tura od 1.400 kilometara, četiri vespe će proći kroz četiri države Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru. Ubrzo nakon što smo krenuli sa Terazija obreli smo se na Ibarskoj magistrali i vozeći u koloni stigli smo do svog prvog stajanja zbog noćenja, živopisnog sela Šljivovica na Zlatiboru. Posle prespavane noći, u petak nastavljamo put dalje ka Mećavniku, koji obilazimo, a potom sledi nezaobilazno „fotkanje“ na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Stajemo i na Tjentištu da bismo obišli monumentalni spomenik poginulim partizanskim borcima u memorijalnom kompleksu „Dolina heroja“ posvećenom bici na Sutjesci.
Odatle nastavljamo ka Trebinju i stižemo u Dubrovnik oko 18 časova. Postavljamo šatore i smeštamo se u kampu, pozdravljamo se sa ostalim učesnicima skupa i uživamo u lepom vremenu i društvu. Srećemo se sa drugarima koje znamo sa nekih drugih vespa skupova i menjamo klupske ambleme, nalepnice i majice sa istomišljenicima po pitanju ljubavi prema vespi iz raznih delova Evrope. U petak domaćini priređuju lepu žurku na jednoj od dubrovačkih plaža. Subota bi se mogla okarakterisati kao glavni dan manifestacije. Sve najbitnije aktivnosti vezane za sam skup se odvijaju upravo tog dana. Organizovana je vožnja vespi dubrovačkom okolinom u dužini od tridesetak kilometara. Učesnici vespa skupa obišli su kolektivno i Stari grad u Dubrovniku. Nakon toga je usledilo kupanje i druženje na plaži, ručak, a u kasnim satima povratak u kamp, večera i večernja žurka. Ljubazni domaćini su se svojski trudili da boravak gostiju bude prijatan u svakom trenutku, a tim „Mi vozimo svuda“ je, kao inače i sve druge „vespa- delegacije“, dobio zahvalnicu Vespa kluba Dubrovnik zbog učešća na manifestaciji.
U nedelju je poslednji dan skupa, odnosno ispraćaj gostiju. Ekipa „Mi vozimo svuda“ ka Beogradu kreće preko Crne Gore. Prvo obilazimo Igalo a potom i Kotor. Nakon toga zaputili smo se ka Cetinju gde su vespe uspele bez bilo kakvih problema da se popnu na visinu od 1.560 metara. Naravno, naša destinacija je bila Lovćen, odnosno Mauzolej Petra Drugog Petrovića Njegoša. Put nastavljamo ka Podgorici i stižemo u manastir Ostrog gde i noćimo. U ponedeljak posle doručka krećemo na završnu fazu puta koji nas vodi kanjonom Morače koji savladavamo bez problema i u večernjim satima nakon četvorodnevne „vespa-turneje“ tim „Mi vozimo svuda“ stiže u Beograd.
(Izvor: B92)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.