Čola ekonomista, Đole geograf

Izvor: Blic, 03.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čola ekonomista, Đole geograf

Brojne poznate ličnosti, domaće zvezde u sferama pevanja, glume, sporta, manekenstva, voditeljstva" nekada su provodili noći i noći bubajući nad knjigama najtežih fakulteta koji nemaju veze s njihovom profesijom. Uz pomoć portala infostud.com „Blic” vam otkriva šta su domaće zvezde želele da budu.

Krenimo od pevača. Legendarna eks-Yu pop zvezda Zdravko Čolić završio je studije ekonomije u Sarajevu, dok je njegova koleginica Ukraden Neda završila Pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fakultet u Sarajevu i Filozofski fakultet. Poznati rok muzičar Momčilo Bajagić Bajaga studirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu, a njegov kolega Rambo Amadeus diplomirao je turizmologiju na Geografskom fakultetu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Đorđe Balašević je diplomirao na odseku geografija. Čola je karijeru gradio uporedo sa studijama ekonomije. Polagao je ispite, a istovremeno pobeđivao na festivalima.

- Roditeljima je bilo važno da završim fakultet i imam hleb u rukama... Pamtim kako mi je, kada sam pravio diplomsku žurku, pokojni Davorin Popović, dok su ostali donosili viski, cveće, bombonjere i čokolade, doneo veknu hleba zamotanu u celofan s ružom i rekao: „Evo ti, sada si svoj čovek.” Mojim roditeljima je to bilo važno, jer je fakultet viza za budućnost - kaže Zdravko Čolić.

Zanimljiv je i primer njegove mlade koleginice Aleksandre Perović, koja je diplomirala marketing u sportu. Ona se, kaže kako, oduvek interesovala za sport, ali se ipak opredelila za muziku.

- Prvo sam upisala Pravni fakultet. Ipak, od samog početka sport je bio moja najveća ljubav. Sve sam probala, gimnastiku, balet, tenis" I onda se dogodilo da krenem na hor i shvatim da je pevanje ono čime želim da se bavim. Zbog obaveza sam se Pravnog premestila na privatni fakultet i diplomirala menadžment u sportu - kaže Aleksandra.

Ima još zanimljivih primera da su poznate ličnosti studirale jedno a danas se bave sasvim drugim pozivom. Političar Čedomir Jovanović i voditeljka Olja Bećković diplomirali su dramaturgiju. Teniserka Jelena Janković studirala je ekonomski fakultet, a pokojni glumac Miodrag Petrović Čkalja studirao je veterinu.

Popularni voditelj i muzičar Ognjen Amidžić studirao je istoriju.

- Ja sam i tada, kada sam upisao fakultet, znao da ću se baviti javnim poslom. Istoriju sam jednostavno želeo da upišem jer ona daje široko znanje, koje je svakako potrebno u životu, ali i za moj posao. Međutim, sad imam mnogo obaveza, nemam vremena, pa sam prešao na privatni fakultet „Singidunum”, na kojem završavam komunikologiju - kaže Ognjen Amidžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.