Wimbledon
Wimbledon

Vimbldon ili na engleskom Wimbledon je najstariji i najugledniji turnir u tenisu. On se održava svakog juna ili jula i treći je po redu grend slem turnir u godini posle otvorenog prvenstva Australije i Francuske.
Vimbldon je najstariji turnir na svetu.

Održava se još od davne 1877. godine a prvi pobednik na ovom velikom turniru je bio Britanac Spenser Gor.

Ujedno ovaj turnir je i jedan od četiri Grend slema koji se igraju tokom godine pored Australian Open, Rolan Garos, i Us open. Na Vimbldonu učestvuje 128 tenisera koji se bore za titulu i pobedu, a učešće na ovom Grend slemu, koji se igra na travi, su zaslužili svojim plasmanom na Atp i Vta rang listi ili su prošli kvalifikacije za turnir.

Najviše titula donosi 2000 poena, u muškoj konkurenciji na Vimbldonu osvojili su Pit Sampras i Rodžer Federer po sedam titula, a u ženskoj Martina Navratilova koja je osvojila devet titula. Kada je u pitanju učešće srpskih tenisera i teniserki na ovom turniru, Srbija se može pohvaliti da je jedna od zemalja koja ima pobednika na ovom prestižnom turniru i to u više konkurencija i više tenisera. Novak Đoković je osvojio titulu u muškoj singl konkurenciji na Vimbldonu, dok je Nenad Zimonjić osvojio titulu u muškom dublu.

Kada su u pitanju žene, titulom sa ovog turnira može da se pohvali Jelena Janković koja je u mešovitom dublu pobedila na ovom turniru u paru sa Džejmijem Marejem. Vimbldon je najstariji i najprestižniji teniski turnir na svetu, a mnogi ga smatraju i nezvaničnim šampionatom sveta.

Treći je Gren slem u sezoni, a ujedno je jedini koji se od osnivanja 1877. godine, igra na istoj podlozi. Na turniru se u početku takmičili samo teniseri, i finale je pratilo 200 gledalaca koji su platili po jedan šiling kako bi pratili meč. Sedam godina kasnije pravo učešća su dobile i teniserke, a prva koja je podigla pehar je Mod Votson.

Kako su godine prolazile popularnost ovog teniskog turnira je rasla. Iz sezone u sezonu broj gledalaca se povećavao, pa je bilo potrebno izgraditi novi teniski kompleks. Međutim tek posle prvog svetskog rata su se stvorili uslovi za to, i Vimbldon je 1922. godine dobio nov dom. Otvoren je novi centralni teren kapaciteta 14.000 sedišta. Tokom drugog svetskog rata kompleks je bio otvoren uprkos teškim uslovima, a koristile su ga služba civilne zaštite i vojska. U oktobru 1940. godine pet bombi je palo na centralni teren i uništilo 1200 sedišta.

Razvoj avio saobraćaja pedesetih godina prošlog veka značio je sve veći broj tenisera zainteresovanih da učestvuju na Vimbldonu, a potreba za reformama i obnovom je rasla iz dana u dan. U decembru 1967. godine Asocijacija teniskih profesionalaca dozvolila je igračima svih kategorija da se takmiče na turniru u prestonici Velike Britanije, a prvi šampioni u Open eri su postali Rod Lejver i Bili Džin King. Prvi teniser koji je stigao do pet titula na Vimbldonu je bio Šveđanin Bjorn Borg, a njegov rekord su potom nadmašili prvo Pit Sampras, a potom i Rodžer Federer, koji imaju po sedam trofeja i nagrada.

Boris Beker je imao samo 17 godina kada je osvojio titulu, što ga čini najmlađim šampionom, ali takođe i prvim teniserom kome je to pošlo za rukom da ostvari svoj san, a nije bio nosilac. Goran Ivanišević je prvi osvojio takmičenje kao dobitnik specijalne pozivnice.

Kod dama, najveća šampionka Vimbldona je legendarna Martina Navratilova, koja ima devet trofeja. Vimbldon je vodeći teniski turnir na svetu, na travi, i predstavlja jedinstvenu, posebnu i zanimljivu tradiciju.

Vimbldon je najstariji teniski turnir na svetu, događaj ovenčan istorijom i tradicijom, i jedini Grend slem turnir koji se danas igra na travi.
Dugo smatran i od strane igrača i publike za najprestižniji turnir na svetu, Vimbldon predstavlja vrhunski sportski i društveni događaj.

Novak Đoković je uspeo da osvoji tri trofeja igrajući na Vimbldonu 2011, 2014 i 2015. godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
JEDVA SU DOČEKALI: Čelnici Vimbldona kaznili Noleta (VIDEO)

JEDVA SU DOČEKALI: Čelnici Vimbldona kaznili Noleta (VIDEO)

Odmah je dobio opomenu.. Novak Đoković moraće da plati 6.117 funti (blizu osam hiljada evra) zbog lomljenja reketa u finalu Vimbldona, koje je izgubio od Španca Karlosa Alkaraza posle pet setova i skoro pet sati velike borbe. Srpski šampion sveta je svoju frustraciju posle izgubljenog servisa u petom setu iskalio na reketu na mreži, pred očima sudije Fergusa Marfija.. Novak Djokovic has...

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2023, 20:27

Detaljnije >>

U LONDONU MUK: Novak uzeo brejk, pa OVAKO gestikulirao Englezima (VIDEO)

U LONDONU MUK: Novak uzeo brejk, pa OVAKO gestikulirao Englezima (VIDEO)

Morao je da im odgovori.. Veliku borbu na Centralnom terenu u Londonu vode Novak Đoković i Karlos Alkaraz. . Španac je posle sjajnog Novakovog prvog seta, osvojio naredna dva i prebacio pritisak na Đokovićevu stranu. No, u trećem setu se probudio Srbin i u petom gemu došao do brejka, da bi kasnije...

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023, 19:24

Detaljnije >>

ALKARAZ JE ŠAMPION VIMBLDONA: Srušio Đokovića u maratonu za drugi grend slem u karijeri

ALKARAZ JE ŠAMPION VIMBLDONA: Srušio Đokovića u maratonu za drugi grend slem u karijeri

Ostaje na tronu.. Španski teniser Karlos Alakraz osvojio je titulu na Vimbldonu, pošto je u finalu savladao Novaka Đokovića sa 3:2 (6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6). Mlada nada belog sporta ovim trijumfom zadržala je prvo mesto na ATP listi, a ujedno je stigla do svog drugog grend slema u karijeri. Nije počelo dobro po Karlosa, Srbin je dominirao na terenu, nekoliko uvodnih gemova potpuno je pripalo Đokoviću, naš as je vodio sa 5:0, te je u šestom gemu Španac...

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023

Detaljnije >>

ČEHINJA SAVLADALA FAVORITA I DOŠLA DO TITULE NA VIMBLDONU Marketa Vondrušova ubedljivom pobedom došla do prve Grend slem titule!

Marketa Vondrušova nova je šampionka Vimbldona. Češka teniserka je u finalu slavila nad Ons Žaber iz Tunisa sa ubedljivih 2:0 (6:4, 6:4) i podigla trofej na Grend Slemu u Londonu. Marketa’s magical moment 🏆 Marketa Vondrousova becomes the third Czech woman to win the ladies’...

Izvor: Pančevac-online.com, 15.Jul.2023, 16:55

Detaljnije >>

POZNATO KADA ĐOKOVIĆ IZLAZI NA TEREN: Novak u petak igra polufinalni meč Vimbldona protiv Janika Sinera

Srpski teniser Novak Đoković u petak igra polufinalni meč Vimbldona 2023. Sada je poznato i kada će duel protiv Janika Sinera početi. Novak Đoković izaćiće na „Centralni teren“ na Vimbldonu u polufinalu protiv Janika Sinera u prvom terminu od 14.30...

Izvor: Pančevac-online.com, 13.Jul.2023, 13:31

Detaljnije >>

JUBANKS BIO NA KORAK OD ČUDA PA POSUSTAO: Veliki preokret Medvedeva, Rus zakazao duel sa Alkarazom! (FOTO) (VIDEO)

JUBANKS BIO NA KORAK OD ČUDA PA POSUSTAO: Veliki preokret Medvedeva, Rus zakazao duel sa Alkarazom! (FOTO) (VIDEO)

Fantastičan duel u prestonici Velike Britanije! ‘Treći reket sveta’, Danil Medvedev, plasirao se u polufinale Vimbldona. Nakon tačno tri sata gladijatorske borbe u Londonu, Rus je savladao najprijatnije iznenađenje trećeg grend slema u sezoni, Kristofera Jubanksa. He’s done it 🙌@DaniilMedwed...

Izvor: HotSport.rs, 12.Jul.2023, 19:55

Detaljnije >>

„NISAM SE SKORO OSEĆAO OVAKO JADNO“: Đoković nakon dvodnevne borbe sa Poljakom! (VIDEO)

„NISAM SE SKORO OSEĆAO OVAKO JADNO“: Đoković nakon dvodnevne borbe sa Poljakom! (VIDEO)

Prava bitka na CT. Novak Đoković je u osmini finala Vimbldona savladao Huberta Hurkača koji je igrao meč karijere nakon nešto više od tri sata igre, i četiri seta, a rezultat je iznosio 7:6, 7:6, 5:7, 6:4. „He’s looking for his first semi-final in a Grand...

Izvor: HotSport.rs, 10.Jul.2023, 18:44

Detaljnije >>