Živini preti pomor

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živini preti pomor

ZRENJANIN - Kompanija „Agroživ" nalazi se pred stečajem. Živini preti pomor, a ukoliko do njega dođe, preti i ekološka katastrofa na farmama i u svim banatskim mestima gde se one nalaze. U „Agroživu" nemaju novca da kupe hranu, koje je preostalo za samo nekoliko dana, pa postoji opasnost da ugine 1.400.000 pilića, 300.000 priplodnih kokošaka i 16.000 svinja.

Radnici „Elekrovojvodine" prekjuče su došli na živinarsku farmu matičnog jata u Zrenjaninu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 70.000 grla da isključe struju ali je isključenje odloženo. Samo farma matičnog jata vredi dva miliona evra. Farma u Banatskom Dvoru je još u eksploataciji, a farma u Tordi je u mitarenju, što znači da se proizvidnja ovde zaustavlja. U žitištanskom „Agroživ Juku" kažu da se za snabdevanje farmi gasom još i mogu dogovoriti ali hrane za piliće ponestaje i niko u Vladimirovcu odakle se hrana distribuira, ne može da im kaže na koje količine mogu da računaju.

- Ko obezbedi hranu za piliće, taj će i nastaviti proizvodnju. Ulaganje jaja u inkubatore je stalo pre dve nedelje, a ako se zaustavlja leženje pilića, to znači da neće biti ni proizvodnje. Ako se proizvodni lanac jednom zaustavi, teško da će se ikad pokrenuti a 1.000 radnika ostaće bez posla. Obijali smo pragove Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju gde smo bili lepo primljeni ali niko nam nije pomogao. Ukoliko država hitno nešto ne preduzme doći će do prave katastrofe. To što su direktori u zatvoru ne znači da ne može da se reši vlasnička struktura i nastavi sa radom. Pošto je „Agroživ" nezakonito privatizovan o čemu postoje brojni dokazi, firma može da se pripremi za aukcijsku prodaju ili da se potraži strateški partner - kažu agronomi Nebojša Tuvić i Nedeljko Pejić.

Samostalni i Sindikat „Nezavisnost najavio je štrajk sa održavanjem minimuma procesa proizvodnje da bi skrenuli pažnju na ovu fabriku o kojoj više niko ne brine, iako je država i dalje zvanično suvlasnik firme. Sindikalci tvrde da direktori beže sa broda koji tone. Kažu da je direktor Siniša Simić uzeo radnu knjižicu i otišao, a za direktorku proizvodnje Tanju Popović kažu da je otišla na odmor i „ne znaju kada će se vratiti".

Direktor „Agroživ Juka" Milan Cerović nije želeo da daje izjave za novinare. Sindikalici tvrde da sa njim imaju korektan odnos ali da ne vide izlazak iz krize u koju su zapali. Sada više niko ne pita za platu koja kasni dva i po meseca u strahu da proizvodnja ne stane i da plata više i ne bude.

- U Žitištu nema druge fabrike sem „Agroživ juka". Druga firma po redu je opština. A ako stane „Juko" 1.000 porodica koje žive od ove proizvodnje postaće socijalni slučajevi, kažu predsednici Samostalnog i Sindikata „Nezavisnost" Branko Nadeždin i Živa Stojin. U sindikatu sumnjaju da nekome odgovara haos koji vodi u stečaj, a to sigurno nisu radnici koji žele da rade i zarade plate.

Direktori iza rešetaka

Vlasnik Kompanije „Agroživ" Miroslav Živanov sa još četvoricom saradnika uhapšen je 31. marta u akciji „Pevac" pod sumnjom da je nezakonito prisvojio imovinu više od 20 društvenih preduzeća koje je bez privatizacije uvukao u sistem svoje kompanije. U nastavku istrage 24. aprila, policija je privela još 16 direktora pod sumnjom da su raznim finansijskim malverzacijama prisvojili više od 20 miliona evra. Rukovodioci „Agroživa" terete se da su od januara 2004. do janura 2008. godine zaključivali fiktivne ugovore o kupoprodaji udela između preduzeća u sastavu „Agroživa". Nakon potpisivanja ugovora, razliku između cene koja je navedena u dokumentaciji sa sajta Agencije za privatizaciju i prodajne cene, prisvajali su i tu nezakonitu dobit unosili u završne račune „Agroživa" za 2005, 2006. i 2007 godinu. Imovinu društvenih preduzeća čiju su privatizaciju izveli bez saglasnosti

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.