Zimovanje sa bebom i malom decom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimovanje sa bebom i malom decom

Novorođenče i veoma mala beba traži čestu pažnju – hranjenje, prepovijanje i uspavljivanje, a i rizik od infekcija je velik, tako da ćete u ovom periodu verovatno želeti da putujete samo na kraće destinacije. Međutim, beba već u uzrastu od tri meseca može da bude dobar saputnik.

Gde smemo da putujemo sa malom bebom?

Pre puta, ukoliko putujete u inostranstvo, proverite da li beba ima sve potrebne vakcine. Ako ste se uputili u egzotične zemlje, verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ćete i vi i beba morati da primite posebne vakcine-protiv tifusa ili preventivni postupak–da se izbegne malarija ili hepatitis A.

Preporučujemo vam da pre putovanja obavezno obavite redovnu kontrolu deteta kod pedijatra. Popričajte sa njim o putovanju i destinaciji.

Ukoliko vaša beba ima neko hronično oboljenje, obavezno proverite sa lekarom i specijalistom da li sme da putuje tamo gde ste se uputili, takođe uradite sve potrebne kontrole i preduzmite sve preventivne mere koje lekar preporuči da ne bi došlo do pogoršanja stanja tokom puta. Možete zamoliti pedijatra da vam preporuči nekog lekara iz mesta u koje putujete.

Kako se pripremiti za putovanje sa malom bebom?

Za uspešno putovanje sa bebom ili malim detetom važe tri osnovna pravila: pun želudac, čista pelena i udobno mesto za spavanje. Decu, kao i većinu odraslih, ritmičko truckanje uspavljuje, ali ćete ipak morati da izmislite neku zabavu za dete u trenucima dok je budno i kad mu je dosadno.

U suprotnom, putovanje se lako može pretvoriti u pakao. Planiranje putovanja je bilo važno i pre nego što ste dobili dete, ali sada je ono od prioritetnog značaja i to od pakovanja, preko putovanja, do aktivnosti na odmoru. Utrošeno vreme na planiranje putovanja isplatiće vam se hiljadu puta.

Kako najbolje isplanirati putovanje sa bebom?

Treba pažljivo izabrati destinaciju i aranžman za koji mislite da će biti najadekvatniji za vas i vašu bebu. Takođe treba dobro isplanirati put i gde ćete praviti pauze, šta ćete i kako upakovati u kofere (posebno treba spakovati stvari poput lekova za bebu, predmete bez kojih mališan ne može, brojeve telefona koji su od posebne važnosti i slično). Odmor treba planirati tako da ritam vašeg deteta ne poremetite, ili da ga poremetite minimalno. Na kraju, odmor treba i vama da bude odmor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.