Zec čuva tri vuka i lisicu

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zec čuva tri vuka i lisicu

PANČEVO - Zaposleni u službi sanitacije Javnog komunalnog preduzeća „Higijena", pored svojih redovnih radnih obaveza i brige o velikom broju napuštenih pasa, stižu da brinu i o tri vuka. Dali su im imena Vule, Vukica i Vučko. Šef ove službe je Vladimir Zec, pa radnici zbijaju šale kada kažu da pansionom gde borave Vule, Vukica i Vučko upravlja Zec.

Među ove humane radnike prvi je, pre više od dve godine, stigao Vule.

- Pozvali su nas da pokupimo povređenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vuka na nekom putu. Nismo mogli da verujemo. Udario ga je automobil. Negovali smo ga, pa smo ga nosili i na Veterinarski fakultet, gde mu je operisana noga. Odlično se oporavio. Sada ima dve i po godine. Pravi smeđi karpatski vuk, koji se u krugu sanitacije igra s radnicima. Krade čekiće, vuče i gricka nogavice - priča Vladimir Zec.

Vuletova drugarica je dvogodišnja Vukica. Po boji krzna, reklo bi se da je srednjoevropski vuk. Stigla je u saradnji s beogradskim zoološkim vrtom. Pošto je Vule odrastao, bio je usamljen. Hteli smo da mu nađemo društvo i probali smo sa ženkom haskija. Slagali su se, ali je on stasao u pravog vuka, pa smo se pribojavali pogrešnog uparivanja. Vuk Bojović nam je izašao u susret i poklonio nam Vukicu. Vule i Vukica se odlično slažu - kaže Zec.

Radnici malo prezaju od njenog prisustva. Kažu, stalno ćuti, nešto mudruje.

Pre desetak dana radnici sanitacije obradovali su se i Vučku. Procenjuju da je star oko četiri meseca. Poziv je bio iz Omoljice. I sada Vučko, još u periodu privikavanja na novi ambijent, kruži u boksu gde je smešten.

- Ima neki svoj ritual. Stalno isti krug. Neće da pozira za fotografisanje. Sada je vreme kada vukovi menjaju dlaku, pa ćemo to sačekati da vidimo da li je karpatski - kaže Zec.

Vule i Vukica žive u zajedničkom prostoru. Na kosku koju Zec prebaci preko ograde prvo krene Vule, ali mu je Vukica zgrabi jer se Vule povuče kao pravi kavaljer.

- Uz njihov prostor planiramo izgradnju još četiri boksa. Za Vučka, jazavca i lisicu koju već imamo. Moja želja je da u ovom mini zoo-vrtu pronađemo mesto i za magarca. Vrlo pametnu i meni omiljenu životinju - kaže Zec.

Brinući o divljim životinjama, u sanitaciji ne zaboravljaju svoj osnovni posao. Boksovi za uhvaćene pse su uredni i čisti. Psi čekaju da budu udomljeni, u čemu aktivnu ulogu, zajedno sa udruženjima građana za brigu o životinjama, imaju i zaposleni u sanitaciji.

- Ovde ima stvarno lepih i pametnih kučića. Stalno apelujemo na sugrađane da se podsete kako je pas čoveku najbolji prijatelj i pozivamo ih da pokažu koliko su humani - zaključuje Vladimir Zec.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.