Vlast radikala pada u septembru?

Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast radikala pada u septembru?

KIKINDA - Kao jedan od uslova za ulazak socijalista u novoizabranu pokrajinsku vlast, nezvanično se pominje raskidanje koalicije s radikalima u vojvođanskim opštinama. Jedna od opština gde su socijalisti na vlasti zajedno sa SRS i DSS je i Kikinda. U Opštinskom odboru SPS kažu da nisu dobili naredbu od centrale za raskidanje koalicije sa SRS i DSS, ali se u političkim kuloarima nezvanično može čuti da će sadašnja vlast trajati do septembra, kada će biti formirana koalicija DS, LSV, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mađarske koalicije i SPS. Oni bi, umesto Branislava Blažića, trebalo da izaberu Jagodu Tolicki iz DS, a Vladimir Ilić iz SPS trebalo bi da zameni predsednika Skupštine Svetislava Vukmiricu iz DSS.

Nezvanične tvrdnje u kikindskim političkim krugovima glase da je za pregovore SPS s demokratama veoma važna uloga predsednika Okružnog odbora SPS Vladimira Ilića, sadašnjeg zamenika predsednika opštine Kikinda. On je juče za naš list potvrdio da nema zvaničnih pregovora sa DS.

- U Kikindi bez ikakvih problema funkcioniše koalicija SPS, SRS i DSS. Nema nikakvih zvaničnih razgovora i pregovora SPS s koalicijom „Za evropsku Kikindu", niti imamo naređenje Glavnog odbora za takve pregovore. Mi u SPS polazimo samo od interesa naše stranke, a to je da imamo mogućnost da probleme građana rešavamo na najbolji mogući način. Ako budemo razmišljali o promeni koalicije, vodićemo računa o ta dva interesa, o interesu stranke i interesu građana Kikinde, a to znači da probleme Kikinđana rešavamo na najbolji mogući način - rekao je Ilić.

Iako se mnogi pozivaju na Ilićevu izjavu datu neposredno posle izbora ali pre formiranja sadašnje vlasti da za Kikindu nije dobro da „pliva uzvodno u odnosu na republičku vlast", on kaže da će upravo zahvaljujući SPS Kikinda sada plivati nizvodno.

- I dalje ostajem pri takvom stavu. Kikinda je od 1996. godine bila trn u oku republičkoj i pokrajinskoj vlasti. Ali sada, zahvaljujući SPS i našem učešću u republičkoj vladi i pokrajinskoj vlasti, našoj opštini je omogućena bolja prohodnost ka svim nivoima vlasti - objašnjava Ilić. On demantuje i spekulacije da će od septembra i mogućeg formiranja koalicije s listom „Za evropsku Kikindu" zameniti Svetislava Vukmiricu na mestu predsednika kikindskog parlamenta.

- Sa sadašnje funkcije jedino mogu da odem u Novi Sad, ali nikako ni na jedno drugo mesto u opštini - rekao je Ilić za „Blic". Njegov stranački kolega Stevan Grbić, predsednik Opštinskog odbora SPS, ponovio je juče za „Blic" da neće biti raskidanja sadašnje koalicije.

- Naš Opštinski odbor nije dobio pismeno naređenje da raskine koaliciju s radikalima i DSS i počne prekomponovanje vlasti. Za koalicioni sporazum sa SRS i DSS dobili smo saglasnost Glavnog odbora i na osnovu toga postigli smo dogovor s radikalima, a na naš predlog, u koaliciju je uključen i DSS - rekao je juče Grbić.

Nema sumnje da su kikindski socijalisti jednako važni i radikalima i listi „Za evropsku Kikindu". Sadašnja koalicija SRS, SPS i DSS, od ukupno 39 odbornika u SO, ima 22 (17 radikala, tri socijalista i dva odbornika iz DSS). Lista „Za evropsku Kikindu" ima 14 odbornika i podršku dva odbornika LSV i jednog iz Mađarske koalicije. Ako bi se socijalisti prikonili DS-u, skupštinska većina temeljila bi se na 20 odbornika. Dakle, uprkos jučerašnjim izjavama iz SPS, matematički je još uvek sve moguće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.