Izvor: Blic, 19.Sep.2008, 11:37

Vantelesna oplodnja u tri bolnice

Vantelesna oplodnja u tri bolnice

NOVI SAD - Vantelesna oplodnja i insemenacija, za trećinu vojvođanskih parova jedini način da postanu roditelji, u Novom Sadu će se od sada raditi na čak tri klinike. Pored novosadske Betanije, čiji je tim lekara proglašen za najuspešniji u ovoj vrsti zahvata u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je u besplatan program vantelesne oplodnje uključilo i kliniku „Genesis", a sutra se otvara i privatna klinika „Perinatal".

Na obe privatne klinike, baš kao i u Betaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moguće je uraditi sve tipove vantelesne oplodnje, od insemenacije, koja podrazumeva unošenje sperme do jajovoda, preko klasične veštačke oplodnje do iksi metode u okviru koje se spermatozoid uz medicinsku asistenciju dovodi do same jajne ćelije. Zahvaljujući otvaranju novih klinika, ali i činjenici da će nakon dve godine posvećenosti isključivo besplatnom programu Ministarstva, i Betanija od decembra otvoriti vrata za sve pacijente, Vojvođanke će po prvi put biti u prilici da odluku o izboru klinike donose na osnovu njene uspešnosti, lekarskog tima, kvaliteta opreme, ali i cena.

U Betaniji, gde su lekari kroz program veštačke oplodnje Ministarstva pomogli dolazak na svet 127 beba, najavljuju da će od sledeće godine početi da se rade i besplatni drugi pokušaji. Paralelno sa programom Ministarstva, posle dve godine pauze lekari sa Betanije planiraju da uvedu i vantelesnu oplodnju kao jednu od stalnih, nestandardnih usluga. Prema rečima šefa tima za humanu reprodukciju novosadskog porodilišta Vesne Kopitović, to znači da će šansu dobiti i žene starije od 38 godina, roditelji koji već imaju jedno dete, a žele i drugo, kao i oni koji nisu uspeli da dobiju dete iz prvog pokušaja vantelesne oplodnje. Cena ove usluge još nije utvrđena, jer će o njoj konačnu odluku doneti Upravni odbor Kliničkog centra Vojvodine. Ipak, poznato je da je pre ulaska u besplatni program Ministarstva, Betanija ove usluge naplaćivala oko 80.000 dinara po pokušaju, uz subvencije pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo.

Rasterećenju Betanije doprineće to što je Ministarstvo zdravlja dalo dozvolu i u besplatan program uključilo i kliniku „Genesis". Besplatni prvi pokušaj u ovoj klinici dobiće 166 žena, ali će, dodaje vlasnica klinike doktorka Zorica Crnogorac, biti mesta i za žene koje nisu ušle u ovaj program, a žele da prokušaju da ostvare potomstvo. Jedini medicinski uslov koji lekari sa klinike postavljaju, kaže ona, jeste da žena nije u menopauzi. Za dve godine postojanja, ova klinika može da se pohvali sa 20 „svojih" beba.

- Nemamo liste čekanja, a na uvođenje u postupak, od prvog pregleda, žene čekaju najduže mesec do mesec i po dana, zavisno od njihove zdravstvene slike- kaže doktorka Crnogorac.

Osnovna cena procedure u ovoj klinici je 110.000 dinara za klasičan metod i 160.000 za iksi metodu, ali pacijentkinje moraju računati i na kupovinu neophodne terapije, koja se određuje individualno. O zdravlju mama i beba na ovoj klinici, pored doktorke Zagorac, brine ekipa lekara sa Betanije: dr Vesna Kopitović, dr Aleksandra Trninić Pjević i biolog Nada Tabš. Na klinici „Perinatal", koja sutra otvara vrata, tim lekara čine ginekolozi Gordana Kozarov, Mirjana Anđelić i biolog Ljiljana Stošić.

- Za program inseminacije, koja ustvari samo potpomaže reprodukciju, postoje medicinska ograničenja, jer nakon 38. godine žene uspešnost naglo opada. Takođe, postoje ograničenja u broju ovakvih intervencija - objašnjava dr Kozarov.

Ona tvrdi da će specifičnost ove klinike biti u insistiranju na tome da postupak vantelesne oplodnje prati prirodan ciklus žene i da se izbegava hormonsko stimulisanje proizvodnje jajnih ćelija.

- Metoda, koja se oslanja na prirodni ciklus, daleko je bolja za zdravlje žene, jer ne prima visoke koncentracije hormona. Činjenica je da je manje uspešna, jer se oslanja na jednu jajnu ćeliju, umesto na nekoliko veštački stimulisanih - kaže doktorka Kozarov.

I na njihovoj klinici liste čekanja nema, već buduće mame odmah ulaze u preglede i postupak, a cena će se određivati u skladu sa kliničkom slikom pacijenta. Minimalno, ona će iznositi 350 evra za inseminaciju i najmanje 1.500 evra za vantelesnu oplodnju.

Organizovali i nagradnu igru

Klinika „Perinatal" nagradiće 10 novosadskih parova besplatnom insemenacijom. Za učešće u nagradnoj igri, potrebno je popuniti formular na sajtu klinike www.perinatal.rs ili lično doći u polikliniku u Ulici Ilije Ognjanovića 10. Izvlačenje dobitnika u ovoj neuobičajenoj nagradnoj igri biće organizovano u subotu, na svečanom otvaranju u klinici u Ulici Laze Nančića 30.

Cene u privatnim klinikama

zahvat

„Genesis"

„Perinatal"

Insemenacija

-

350 evra

Klasična metoda

110.000 - 120.000

120.000

Iksi metoda

160.000

120.000

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.