Svetski dan zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja, 7. april, obeležava se pod sloganom "Zdravlje za sve". Ovogodišnja kampanja usmerena je na važnost pokrivenosti zdravstvenom zaštitom. Svetska zdravstvena organizacija obeležava i značajan jubilej – sedamdesetogodišnjicu postojanja i promovisanja zdravih životnih stilova.

Rođendan Svetske zdravstvene organizacije prilika je da se podsetimo na to da su fizička neaktivnost, preterivanje u hrani i alkoholu, cigarete i stres, faktori rizika za pojavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijabetesa, kardioavaskularnih, malignih i mnogih drugih telesnih i mentalnih bolesti.

Simptomi stresa su česti doživljaji tuge, ljutnje, bespomoćnosti, hroničan umor, nesanica, gubitak apetita... To je alarm koji nas opominje da moramo da promenimo svoje ponašanje. Svako od nas, treba da izdvoji pola sata dnevno za različite aktivnosti – poput hobija, slušanja muzike, čitanja, bavljenja sportom.

U zaštitne faktore za nastanak hroničnih somatskih oboljenja spadaju optimizam i humor. Značajno mesto u prevenciji stresa ima i naše socijalno okruženje, kaže master psiholog Marija Karan.

"Kada se osvrnemo na domen rada, tu bih posebno istakla važnost organizacije vremena, prepoznavanje prioritetnih obaveza i postavljanje svih dnevnih obaveza po principu važnosti i hitnosti, što će obezbediti veću funkcionalnost i bolje rezultate u radu", rekla je Karan.

Veću funkcionalnost u svim oblastima života obezbeđuje i odgovarajuća fizička aktivnost.

"Fizička aktivnost ima čitav niz povoljnih efekata na organizam, posebno za stariju populaciju", naglasio je Dr Borko Vukosav, spec. medicine sporta, Dom zdravlja "Novi Sad".

Fizička aktivnost je najbolji i najjeftiniji lek. Ona teba da bude deo prevencije i lečenja hroničnih bolesti, dodao je doktor Vukosav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.