Spasena retka i ugrožena mala sova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasena retka i ugrožena mala sova

Da humanost ne poznaje ni granice, ni godine, uverili smo se primerom bake Milice (82) koja se brinula za mladunče sove koje je palo sa visoke jele u baka Miličino dvorište, a domaćica kuće zatekla je rano ujutru kako „trčkara“ unaokolo.

Ova duhovita baka puna životne snage, obavestila je radnike Turističke organizacije Ruma da se u njenom dvorištu nalazi mladunče sove koje je prati u stopu. Sovica je smeštena u kutiju, bezbedna od komšijskih mačaka, a na savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uz veliku pomoć stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marka Tucakova, mladunče je podignuto na mesto gde će ga roditelji lako pronaći.

Dok su se dovijali kako da malu sovu podignu na drvo, sve je to budno i naizgled mirno posmatrala jedna odrasla sova. Iako je bilo već 11 časova, ta sova je strpljivo čekala da njeno mladunče opet bude na sigurnom.

Reč je o sovia Utini ili Maloj ušari (Asio otus) koja je u Srbiji retka i strogo zaštićena vrsta.

Baka Milica je obećala da će „pratiti razvoj situacije“, a radnici Turističke organizacije će se redovno raspitivati o njenim novim gostima, sigurnim u divno uređenom dvorištu i pod okriljem brižne domaćice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Beba sova izgubila mamu, a našla baka Milicu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Avg.2014

Da humanost ne poznaje ni granice, pokazuje i primer baka Milice (82) iz Rume koja je uradila sve da spasi mladunče sove ispalo iz gnezda pravo u njeno dvorište...Ova duhovita, baka puna životne snage i dobrih misli, obavestila je Turističku organizaciju Rume, pošto je od komšija saznala da su...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.