Rusi vole jabuke iz Bečeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 17:12

Rusi vole jabuke iz Bečeja

Na četiri hektara nadomak Drljana, Bečejac Nedeljko Vasić šest godina unazad uzgaja jabuke. Ograđeni voćnjak sa protivgradnom mrežom broji 14.000 stabala dve sorte – greni smit i zlatni delišes.

Za ovu proizvodnju Vasić i njegov šurak odlučili su se nakon računice da se na maloj površini, kakva je njihova, ne isplati ratarenje, već intenzivna proizvodnja koja će doneti više novca.

Na tri hektara posađen je zlatni delišes, a na jedan greni smit. Stabla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su raspoređena u 32 reda i redovno se navodnjavaju iz bunara koji su izbušili u okviru placa. Sadnice su, kaže naš sagovornik, nabavili iz Kruševca. Upravo to je najveća i najvažnija investicija", kaže Nedeljko Vasić, proizvođač jabuka iz Bečeja.

Prvi rod, spletom okolnosti, dočekali su nakon tri godine. Dok nisu postavili mrežu, imali su problema sa rutavom bubom koja je prve godine pojela sve cvetove", dodaje Vasić.

"Prošle godine jabuke su dobro rodile. Oko 70 tona po hektaru. Međutim, ove jeseni, rod će podbaciti za oko pedeset odsto, tvrdi Nedeljko Vasić. Inače, devedeset odsto proizvedenog ploda prve klase izvozi za Rusiju i tako je od samog početka", kaže Vasić.

Od pokrajine su dobili pedeset odsto povraćaja sredstava za protivgradnu mrežu i stubove, a od resornog ministarstva isto toliko za voćarski traktor.

Na proleće, naš sagovornik planira proširenje proizvodnje na dodatnih tri hektara.

"Dugoročne investicije podrazumevaju i nabavku hladnjače, koja na duže staze, može obezbediti veću dobit. Proizvodnja jabuka, pojašnjava naš sagovornik, podrazumeva posvećenost, istrajnost i kontinuirani rad, a na kraju dolaze i rezultati", napominje Vasić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.