Rak sve više napada decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2018, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak sve više napada decu

Od različitih oblika raka u Srbiji su 2016. obolela 334 deteta. To je za čak 75 odsto više nego deceniju ranije, kada je za godinu dana rak dijagnostifikovan kod 200 dece.

Iako za to, bar zasad, nemaju konkretne dokaze, mnogi lekari misle da je drastičan porast obolevanja dece od raka, koji zvanično registruje Institut za javno zdravlje Srbije, u nekoj meri svakako povezan sa osiromašenim uranijumom u municiji kojom nas je NATO bombardovao 1999. godine, pišu Večernje novosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da će Srbija ozbiljno istražiti posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom, ali i da se, u razgovoru sa onkolozima od kojih je saznao da su karcinomi sada najčešći kod dece čiji su roditelji rođeni oko 1990. godine, uverio da će biti teško da dokažemo da je to posledica NATO bombardovanja.

Svakog dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, a svake nedelje jedan mališan izgubi bitku s tom opakom bolešću. Poražavajuće je, ali rak je u Srbiji po učestalosti drugi uzrok smrtnosti dece do 14 godina, odmah posle povreda.

"Svi lekari misle da je bombardovanje ostavilo znatne posledice, to je zločin bez presedana i time ćemo se u budućnosti posebno baviti", rekao je predsednik Vučić.

Ugrožena Kosovska Mitrovica

Procenat obolelih od malignih bolesti u našoj zemlji je u porastu, a po rečima dr Darka Laketića, koji će rukovoditi Komisijom za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana, broj obolelih varira od grada do grada od pet do više desetina, što je, po njegovoj oceni, zaista visoka brojka.

"Pošto sam prikupio dosta materijala iz svih gradova u Srbiji, činjenica je da postoji ogroman porast broja oboljenja čiji je uzrok radiološke prirode. Ono što posebno privlači pažnju jeste rezultat istraživanja u Kosovskoj Mitrovici, gde je utvrđen porast broja oboljenja "hidatidna mola" (molarna trudnoća) koje je čak nekoliko desetina puta više nego 1999", kaže Laketić i dodaje da je u pitanju oboljenje osetljivo na radiološko prisustvo. D. Z.

Profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i hirurg koji se bavi onkološkom hirurgijom, kaže za "Novosti" da je teorijski moguće povezati povećano obolevanje od malignih bolesti i bombardovanje.

"Imamo i razlog da verujemo da jeste povezano, ali je važno naglasiti da je neophodno ovu vezu naučno dokazati. Potrebni su nam dokazi da stanemo iza stava da u nastajanju malignih bolesti u Srbiji udeo imaju i posledice bombardovanja", kaže Radojičić.

Profesor dr Dejan Škorić, pedijatar hematoonkolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici, kaže da se kod dece veoma retko javljaju karcinomi, u manje od jedan odsto slučajeva, a najčešće su to leukemije, limfomi i tumori koji potiču od embrionalnih ćelija.

"Uzroci mogu biti genetski, deca nasleđuju od roditelja mutacije gena, usled čega imaju sklonost ka nastanku malignih bolesti. Pored gena, i egzogeni faktori kao što su jonizujuća zračenja, hemijski agensi poput benzena, pesticida i teških metala i biološki agensi u vidu nekih virusa mogu doprineti nastanku maligne bolesti. Precizan uzrok nastanka bolesti kod određenog pacijenta je najčešće nepoznat", objašnjava Škorić.

Mali pacijenti iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske leče se u Institutu za majku i dete i Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS). Uglavnom su tu zbog leukemija i limfoma, a od solidnih tumora najčešći su tumori mozga, tumori kostiju i mekotkivni sarkomi. Na pedijatrijskoj onkologiji IORS ima 18 postelja, a u zavisnosti od tipa i stepena proširenosti bolesti, procenat izlečenja kod solidnih tumora može biti između 70 i 80 odsto. Kod leukemije procenat izlečenja je i iznad 90 odsto. Bitku sa malignom bolešću je 2016. godine izgubilo 49 mališana.

"Volela bih da mi stručnjaci koji tvrde da su hemija i osiromašeni uranijum od bombardovanja skoro pa lekoviti objasne otkud nam ovoliki porast obolevanja kod dece", kaže profesorka dr Danica Grujičić, neurohirurg, jedan od pokretača inicijative da se ispitaju posledice NATO bombardovanja po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

U svetu obolevanje dece od raka čini jedan odsto u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti, u Evropi 0,4 odsto, odnosno 165 dece godišnje, a u Srbiji - oko 0,7 odsto. To je podatak iz zvaničnog registra Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.