Protest za spas Plankove bašte

Izvor: Blic, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest za spas Plankove bašte

ZRENJANIN - Stanari iz ulica Carice Milice, Skadarske i Zmaj Jovine jednodušno su sa okupljanja u utorak u zrenjaninskom Parku pionira (koga Zrenjaninci još zovu i Plankova bašta ili park Plankert) i poručili nadležnima da neće dozvoliti trasiranje velike gradske saobraćajnice kroz njihovo naselje i park, koji predstavlja oazu mira i istorijsku ambijentalnu celinu u neposrednoj blizini spomenika Crvenoarmejcima.

Skup u takozvanoj Plankovoj bašti - zadužbini varoškog apotekara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Franje Planka iz 1834. godine - bio je svojevrsna javna rasprava kojoj su prisustvovali i čelnici Direkcije za izgradnju grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Naime, prema jednoj od ideja gradskih urbanista, dugogodišnji problem povezivanja naselja Putnikovo, Novo Berbersko i Nova mužljanska kolonija sa centrom grada trebalo bi da se reši usmeravanjem saobraćaja kroz Ulicu carice Milice i park Plankert, što podrazumeva nekoliko skretanja pod pravim uglom i to u ulicama koje ne zadovoljavaju gabarite za visokofrekventni saobraćaj.

Od učesnika okupljanja nezvanično se može saznati da je u pozadini svega nespremnost opštinara da snose troškove rušenja jedne od kuća u Ulici carice Milice kojim bi saobraćajnica izbila direktno na parking u centru grada. Po drugoj verziji, Opštini nedostaju sredstva za još optimalniju izgradnju lučnog dodatka žutom mostu preko kojeg bi se saobraćaj spustio uz Begej i povezao sa parkiralištem.

- Spremni smo da se za svoje ciljeve izborimo čak i protestima - rekao je stomatolog dr Milan Purkov na skupu čiji je suorganizator bio novinar Đorđe Vojnović iz zrenjaninske Pres radionice „Kojot". Jedna od organizatorki Slavica Lovrov, iz Ulice carice Milice, takođe je pominjala i radikalnije metode opiranja ovoj inicijativi ukoliko se u Opštini ne organizuje široka javna rasprava i javni konkurs za regulisanje saobraćaja u ovom delu grada.

Profesor Zlatko Jelisavac najavio je da ovih dana počinje prikupljanje potpisa za peticiju, kako se ne bi „ponovili zrenjaninski urbanistički apsurdi iz prošlosti", a ekonomista Milan Bjelogrlić podsetio je da je pitanje regulacije saobraćaja u ovom delu sasvim odvojeno od projekta regulacije centralne gradske zone, koji je u fazi realizacije.

- Projekat arhitekte Branislava Mitrovića obuhvata deo do kraja gradskog parkirališta. Sve izvan toga treba da bude predmet posebnog javnog konkursa - rekao je on.

Građane u ovoj inicijativi podržava i veći deo zrenjaninske javnosti, a skupu je podršku dao i glavni inženjer za ozelenjavanje u Zrenjaninu Vojin Mraković.

Ipak, direktorka Direkcije za izgradnju grada Ilinka Arsić, koja ima razumevanja za inicijativu građana, uveravala ih je da je, ukoliko smatraju da su u pravu, jedini legalni način - pokretanje procedure revizije projekta regulacije centralne gradske zone.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.