Ozelenjavanjem do uštede energije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 19:34

Ozelenjavanjem do uštede energije

Novi Sad se poslednjih godina dosta gradi, neretko i na uštrb zelenih površina, zbog čega se sve više razmišlja o alternativnim vidovima ozelenjavanja poput zelenih krovova i zidova. Da je to izvodljivo, dokaz je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" na Novom Naselju gde je sproveden projekat za uštedu energije kroz ozelenjavanje.

Samoodrživi zeleni zid na Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" na Novom naselju primer je kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u budućnosti moglo doći do više zelenila u gradu, a napravljen je u sklopu zajedničkog projekta Srbije i Hrvatske GreEnergy, baš kao i zeleni krov i solarna elektrana, što će zajedno doprineti boljoj energetskoj efikasnosti objekta ali i dati svoj doprinos boljim mikroklimatskim uslovima.

"Ovo je jako veliki objekat. Zeleni krov površine 480 kvadrata iznad sale za fizičko tu konkretno ušteda instalirali proizvodnja prevazilazi potrebe taj višak ide u objekat zgrade, prema proceni u energetskom pasošu ova solarna elektrana mogla bi da uštedi školi 30 do 50 procenata, zavisi od doba godine", kaže prof. Stevan Savić sa PMF-a u Novom Sadu.

Zelena investicija poput ove ukupno nije mala, ali procenjuje se, mogla bi se isplatiti za 10 do 15 godina. No, održavanje zelenog zida na godišnjem nivou je oko 5 evra po metru kvadratnom, kaže profesor Savić.

Osim vertikalnog ozelenjavanja za koje su najadekvatnije puzavice, estetski upečatljivi a ekološki značajni su krovni vrtovi, ali kako kaže profesr sa Poljoprivrednog fakulteta Saša Orlović, otežavajuća okolnost je što većina objekata nije namenski pravljena za to.

U Novom Sadu Grbavica i Nova Detelinara najviše vape za alternativnim vidom ozelenjavanja. Urađene su i procene koji bi se objekti i na koji način mogli oplemeniti biljkama.

Kako kaže profesor Orlović ideja je i da se u dvorištima tih delova grada zasadi bar jedno drvo. Možda ne deluje kao mnogo, ali je svakako više od ništa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.