Izvor: Magyar Szó, 30.Dec.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostali bez roditelja

U Vrbici, šest devojaka je za veoma kratko vreme ostalo bez roditelja. Klementina, Klaudija, Kitti, Izabela, Rita i Ramona su prvo izgubile majku, a nedavno im je otac Ištvan Rac Sabo dobio težak moždani udar, pa se sada njegova stara majka brine o nepokretnom muškarcu.

Tri devojke su ostale u oronuloj seoskoj kući, dok su se ostale već odselile, osamostalile. Najstarija sestra Klementina takođe je ostala u Vrbici i na sve moguće načine pomaže svojim mlađim sestrama koje idu >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << u školu. Najmlađa, Ramona ide u osmi razred, dok Izabela i Rita pohađaju srednju školu u Čoki.

Lokalni odbor SVM-a u Čoki je za Božić organizovao solidarnu akciju za devojke koje su ostale bez roditelja. Od donacija, kupljena je jedna veš-mašina, prehrambeni proizvodi i sredstva za ličnu higijenu. Devojkama je sada najviše potreban ogrev za zimu.

- Dobijamo socijalnu pomoć i porodični dodatak po majci, od toga kupujemo hranu i kuvamo šta umemo. Ovu pomoć podiže naša sestra Klementina, ona nam pomaže u kupovini, kuvanju, plaćanju računa. Nedavno smo dobili nešto ogreva i kupili smo dva kubna metra drva. Samo jednu sobu zagrevamo, duga je zima. Kućne poslove delimo međusobno, naizmenično peremo, čistimo i kuvamo. U selu ne idemo nigde, samo ponekad u prodavnicu po mleko i druge potrepštine. Mladih ljudi naše generacije jedva da ima u selu. Jedina nam je zabava stari televizor, na kompjuter ili nešto slično ne možemo ni da pomislimo, ali nam je dobro i ovako, mada je za poneke školske zadatke potreban kompjuter i internet. Udžbenike smo dobili besplatno, ali smo torbe i školski pribor morale kupiti – pričaju tri devojke kojima bi bilo kakva pomoć dobro došla u zimskom periodu. Naročito im je potreban ogrev da bi nekako izvukle zimu u veoma oronuloj porodičnoj kući.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.