Obeležen Dan Dužijance u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2022, 13:07

Obeležen Dan Dužijance u Subotici

Nakon proslave Dužijance i Svetog Ištvana, u Subotici je sinoć održana još jedna manifestacija u znak zahvalnosti za ovogodišnji rod pšenice. Bunjevačka nacionalna zajednica je obeležila svoj nacionalni praznik – Dan Dužijance.

Program je i ove godine počeo svetom misom zahvalnicom, koja je održana u Crkvi Uzvišenja Svetog križa u Dudovoj šumi, a nastavljen je, kako to tradicija nalaže svečanim defileom, od Bunjevačke matice do centralnog gradskog trga. U nastavku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svečanog programa je položen venac na bistu katoličkog sveštenika Blaška Rajića, a zatim je na centralnom Gradskom trgu održana prigodna svečanost povodom ovog značajnog praznika za ovdašnje Bunjevce.

"Da se družimo, da čuvamo svoju kulturu, da podupiremo druge u čuvanju njihove kulture, i u tom smislu je takođe ova Dužijanca poklonjena gradu, poklonjena svim narodima koji u njemu žive i koji su nam pomogli pre godinu dana da naš maternji jezik postane službeni jezik u ovom gradu”, ističe dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

"Radujemo me što se svi zvanični dokumenti grada Subotice prevode na bunjevački jezik, što se on polako vraća tamo gde je svojevremeno i bio, u sve sfere života u ovom gradu i što Bunjevci danas uživaju sva prava kako u Subotici, tako i Autonomnoj pokrajini Vojvodini i u Republici Srbiji”, rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Kako je na svečanosti istaknuto, Dužijanca je jedan od najstarijih običaja ovdašnjih Bunjevaca, koji su sve do danas ostali verni svom poreklu, jeziku i kulturi.

"Ovo je velika prilika, ja bih rekao, da pokažemo koliko smo tolerantni u odnosu na različite identitete. Tamo gde slavimo rad, tamo gde slavimo kulturu, ja verujem da je to zapravo vrednost koja pripada svima, a ne samo Bunjevcima. Čestitam praznik”, rekao je u izjavi za RTV prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

U okviru svečanosti su ovogodišnji bandaš i bandašica predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta tradicionalno uručili hleb od ovogodišnjeg žita. Svečanost je završena sa tradicionalnim Bandašicinim kolom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DA SUBOTIČKE NJIVE BUDU BERIĆETNIJE Obeležen "Dan Dužijance" u Subotici (FOTO)

Izvor: Blic, 16.Avg.2022

Centralnom manifestacijom na glavnom gradskom trgu bunjevačka nacionalna zajednica sinoć je obeležila jedan od četiri svoja nacionalna praznika "Dan Dužijance". Domaćici manifestacije, predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzani Kujundžić Ostojić, simbol Dužijance, hleb od novog žita,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.