Konferencija o navodnjavanju Srema u Rumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2014, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o navodnjavanju Srema u Rumi

Završna konferencija projekta navodnjavanja regiona Srema u sklopu strategije socio-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji održana je u Rumi uz prisustvo svih zainteresovanih strana, kao i predstavnika pokrajine i republike.

Vrednost projekta iznosi oko 423 hiljade evra, a finasiran je od strane Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

Na ovaj način stvoreni su zakonski i organizacioni uslovi za razvoj infrastrukture navodnjavanja kroz projekte i studije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvodljivosti.

Nosilac projekta je Regionalna razvojna agencija Srem.

Na završnoj konferenciji koja se odnosi na navodnjavanje regiona Srema prisustvovali su predstavnici svih sremskih opština.

Novi sistem vodosnabdevanja posebno bi unapredio voćarstvo u iriškoj opštini koja svoje voće već izvozi na inostrano tržište, rekao je Vladimir Petrović, predsednik opštine Irig.

Vrednost projekta iznosi oko 423 hiljade evra, a finansiran je od strane EU i Austrijske razvojne agencije.

Sistemskim kanalima ili sistemom cevovoda voda će stizati do svake parcele, predviđeno je projektom, koji je isplativ za parcele od 10 hektara, po rečima izvođača studije.

Tako, da bi se došlo do realizacije projekta savetuje se udruživanje zemljoradnika.

Važnost projekta prepoznata je i sa viših nivoa, tako su ovom prilikom u Rumi bili prisutni i predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine i Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Radi se o projektu koji obuhvata 220 hiljada hektara obradivih poljoprivrednih površina, koji bi se sprovodio kroz više faza sa glavnim vodozahvatima na Dunavu i Savi i akumulacijama na Fruškoj gori.

Vreme realizacije projekta procenjeno je na 30 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.