Ispisali grafite mržnje

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispisali grafite mržnje

Pekara „Violeta", koju su u oktobru 2005. spalila četvorica huligana predstavljajući se kao „Oslobodioci pravoslavlja", ovog vikenda osvanula je prekrivena nacionalističkim grafitima. Uz četiri ocila i natpis Srbija, ispisane sprejem zlatne boje, ponovo je ostavljen potpis „Oslobodioci Pravoslavlja".

Prema rečim zaposlenih u pekari, grafite na fasadi su zatekli u subotu izjutra, pa pretpostavljaju da su ispisani u noći između petka i subote.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pekara nije oštećena, niti je bilo incidenata, samo su osvanuli ovi grafiti. U subotu sam došla u smenu i zatekla ih. Nazvala sam gazdu, ali je on već postao indiferentan na ovakve događaje. Nije prijatno naći ovakve grafite, ali ne može se ni živeti i raditi u strahu. Šta mi tu uopšte možemo da uradimo - kaže jedna od zaposlenih u pekari, uz uslov da joj se ne objavi ime.

Vlasnik pekare „Violeta" Binaji Vebi nije odgovarao na pozive novinara. Kako kažu njegovi zaposleni, on smatra da više ne može, niti treba išta da komentariše, pošto je njegova pekara na udaru već mesecima.

- Nastaviću normalno da radim svoj posao i da se družim sa ljudima kao i do sada. Kao što sam rekao, osećam se Novosađaninom i nemam razloga da strahujem da će se ovakve stvari ponoviti - rekao je Vebi za „Blic" kada su uhapšeni mladići koji su 2005. godine podmetnuli požar u njegovoj pekar i snimak nasilja postavili na Internet.

Zbog ovoga događaja u „Violeti", za krivično delo širenje verske, rasne i nacionalne mržnje, kao i izazivanje opšte opasnosti, osumnjičeni su Jovan Šovljakov (29), Bojan Jovanović (27), Nikola Holik (22) i Robert Rudolf (21). Šovljajkov i Jovanović osumnjičeni su za podstrekivanje i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, a Holik (22) i Rudolf (21) za krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Istraga je utvrdila da su Holik i Rudolf, na nagovor Šovljakova, zapalili pekaru '’Violeta’’ čiji je vlasnik albanske nacionalnosti, dok je Jovanović čitav incident snimao kamerom. Iako incident datira iz 2005. godine, on je izašao u javnost tek nakon što ga je Šovljakov početkom ove godine postavio na sajt „Youtube". Na snimku se jasno vide osumnjičeni koji bacaju zapaljene baklje u izlog pekare, dok u pozadini ide himna „Bože pravde".

„Oslobodioci pravoslavlja", kako su se nazvali ovi mladići, prema nezvaničnim informacijama, povezuju se sa grupama huligana iz obližnjeg kvarta, Novosađanima poznatog kao PK, a koji su, uglavnom, navijači Partizana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.