Ishranom protiv autoimunih oboljenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ishranom protiv autoimunih oboljenja

Zapaljenski proces je zdrava reakcija tela na bolest, ali kada se upala otrgne kontroli i postane hronična, može dovesti do niza zdravstvenih problema – od autoimunih oboljenja do raka. 

Ishrana sa mnogo zasićenih masti i šećera, dokazano je, doprinosi nastanku različitih upala, pa pacijenti koji imaju dijagnozu nekog autoimunog oboljenja, često dobijaju preporuku lekar da pažljivije biraju namirnice i da prednost daju namirnicama koje sadrže male količine šećera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i masti.

Najčešća autoimuna oboljenja su bolesti štitaste žlezde, reumatoidni artritis, sistemski lupus, bolesti organa za varenje (Kronova bolest i sindrom nervoznih creva), dijabetes, multipla skleroza, psorijaza, Hašimoto sindrom...

Postoje i namirnice koje smanjuju upalne procese i baš o njima je američki časopis „Tajm" nedavno posvetio posebno izdanje, naširoko opisujući čak 100 namirnica za koje se tvrdi da popravljaju zdravlje.

Paprike

Kako ih jesti: iseckajte svežu paprike i jedite je sa humusom, namazom od leblebija ili pripremljene sa malo vinskog sirćeta, soli i bibera.

Zašto su dobre: paprike, posebno one crvene boje bogate su antioksidansima, a ne sadrže skrob. Slično kao zelene ljute papričice, i crvene babure sadrže kapsaicin koji smanjuje upale i ublažava bolove. Setite se popularnih flastera koji se zalepe na bolno mesto, a sadrže kapsaicin i u kratkom roku bar malo olakšaju reumu i išijas.

Kruške

Kako ih jesti: narežite kruške i dodajte u salatu sa orasima i mladim sirom.

Zašto su dobre: Ako bolujete od artritisa ili dijabetesa, ishrana bogata vlaknima, a kruške su baš takve, prirodan je način da se borite protiv bolesti. Vlakna u voću i povrću pomažu rad creva, a održavaju vas i sitim, što je korisno ako ste dobili od lekara savet da pazite na težinu i višak kilograma.

Skuša

Kako je pripremati: pecite u rerni filete skuše uz mnogo zeleniša, maslinovog ulja i limuna.

Zašto je dobra: prava kombinacija masti u ovoj mediteranskoj ribi pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, kao i Alchajmerovoj bolesti. Takođe je odličan izvor vitamina B12 i De, koji doprinosi jačini kostiju i hrskavice, kao i jačanju imuniteta.

Spanać

Kako ga jesti: Najlakše, a najbolje je napravite salatu od svežeg spanaća sa namirnicama koje imaju visok sadržaj masti, na primer sa dve tri kriške avokada, jer se tako iskoristi ono najbolje u njemu. Od spanaća pripremljenog na brašnu sa puno mleka, nema velike vajde za zdravlje, tada prestaje da bude moćna hrana.

Zašto je dobar: sadrži velike količine vitamina E, koji štiti telo od molekula koji izazivaju upale, takozvanih citokina. Zapamtite tamnozeleno povrće garantuje bogatstvo hranljivih sastojaka.

Crni čaj

Kako ga piti:definitivno ne spada u napitke koje pijete naveliko kada vas trese groznica ili boli želudac, ali je za zdravlje korisno da se naviknete na svakodnevno pijuckanje ovog čaja. I sam za sebe ima odličan ukus, a možete mu dodati malo mleka i meda ili sok od limuna i nara.

Zašto je dobar: redovno i umerenom upotrebom pomaže da arterije ostanu otvorene, jer sadrži antioksidanse za koje se zna da štite ćelije od upalnih procesa i oštećenja.

Heljda

Kako je jesti: zaboravili smo koliko su naši preci nekada jeli hleb i kašu od ove žitarice. Vratite joj poverenje. Od heljdinog brašna mogu se praviti ukusna peciva, dodaci za supu, a ako je kupujete u zrnu koristite je umesto pirinča.

Zašto je dobra: sve žitarice, a posebno heljda smanjuje nivo markera u krvi, čuvenog Ce reaktivnog proteina, koji je visok svaki put kada imamo bilo koju upalu u organizmu. Heljda nema gluten, pa je važna u ishrani osoba koje imaju celijakiju ili koje su preosetljive na gluten.

Koščice nara

Kako ih jesti: lakše je naravno kupiti u prodavnici pakovano seme, ali ne mari – probajte prvo sa celim narom, tako što ćete ga preseći na pola i kašičicom sastrugati koščice i dodati u salate.

Zašto su dobre: koščice su prebogate antioksidansima koji snižavaju holesterol i visok krvni pritisak. Nutricionisti smatraju da je u naru najdragocenija supstanca koja se zove punikalagin koja deluje protivupalno na mnoge procese, a posebno na one koji smanjuju aktivnost mozga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.