Egereši u Baden-Virtembergu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši u Baden-Virtembergu

ŠTUTGART -

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je danas u Štutgartu s ministrom za evropske integracije Baden-Virtemberga Peterom Fridrihom o mogućnostima unapređenja partnerskih odnosa dve pokrajine na osnovu protokola o saradnji potpisanog od strane Republike Srbije i te savezne nemačke pokrajine.

Sagovornici su se složili da je Dunavska strategija zajednički prioritet, definisan u strateškim ciljevima i politikama obe pokrajine, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju Kabineta predsednika Skupštine Vojvodine.

Ministar Fridrih je istakao značaj regionalnih povezivanja, kao modela za jačanje evropskih integracija. Prema njegovim rečima Dunavska strategija je, u tom smislu, pravi primer neposrednog povezivanja duž te reke, a čitav dunavski prostor karakterišu bliskost kultura, migracija i ljudi koji sve više prepoznaju značaj zajedničkih nastupa.

"Aktivnom međuregionalnom saradnjom Vojvodina je i do sada bila promoter evropske politike i evropske Srbije i spremni smo da pružimo dodatni doprinos da se konkretnim koracima potpisani međudržavni sporazum sadržinski oplemeni i ispuni", istakao je Egereši.

Fridrih je naglasio da će, kao i do sada, pokrajina Baden-Virtemberg nastojati da sprovodi politiku približavanja zemalja jugoistočne Evrope, samim tim i Srbije ka Evropskoj uniji.

"Vojvodina već ispunjava mnoge evropske standarde i može se nazvati regijom evropskih vrednosti, posebno kada je reč o zaštiti prava, očuvanju i negovanju kulturnih i jezičkih identiteta nacionalnih zajednica, kulturne različitosti i tolerancije", zaključio je Egereši.

Tokom boravka u Baden-Virtembergu predsednik Egereši susreo se i s predsednikom Saveta Dunavskih regija i gradova Ivom Genereom, kao i s prvim gradonačelnikom Ulma Gunterom Cišom, s kojima je razgovarao o pripremama za predstojeću konferenciju tog tela, koja će se održati početkom novembra u Bukureštu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.