Dečje radionice Muzejski detektiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2016, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečje radionice "Muzejski detektiv"

U subotu 27. februara 2016. godine, u 11 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba radova Dečje radionice pod nazivom Muzejski detektiv.

U prethodnoj deceniji, većina tema edukativnih programa Dečjeg kutka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog bile su posvećene nekom umetniku iz kolekcije Pavla Beljanskog. Ovaj put, radionica Muzejski detektiv imala je složeniji zadatak. U prvoj fazi, budući muzejski detektivi su u vrtiću prošli kratku obuku. Potom su, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Spomen-zbirci, kroz obilazak stalne postavke, a uz pomoć detektivske mape i kartica dobili zadatak da identifikuju deset skulptura.

Detektivi su korak po korak, osvojili muzejski prostor i s jednakom pažnjom uočili dela trojice umetnika: Rista Stijovića, Sretena Stojanovića i Mihajla Tomića. Ključni momenat bio je oprobati se u praksi – oponašati velike umetnike u raznim likovnim tehnikama (glina, olovka, kreda itd). Rezultat njihovog ličnog doživljaja Sove (1934) ili Karijatide (1931) Rista Stijovića, Žene sa bananama (1927/28), Devojke sa ogledalom (1932) ili Guslara (1956) Sretena Stojanovića moći će se videti na postavci dečje radionice, upotpunjenoj originalnim skulpturama.

Projekat je osmišljen sa ciljem da se nastava u školama i vrtićima obogati i odvija u različitim okruženjima kojima nije primarna svrha vaspitno-obrazovni rad, kao što su muzeji, biblioteke, naučni centri, itd. Muzej je jedno od takvih mesta, koje prepoznaje obrazovne potrebe društva van okvira školskih učionica i vrtića, sa osnovnom željom da formira publiku koja bi tokom sazrevanja mogla usvojiti elemente kulture kao deo svakodnevnog života.

Kao i prethodnih godina, tokom trajanja izložbe Muzejski detektiv (27. februar – 20. mart), publika će moći da pogleda radove svih učesnika iz jedanaest vrtića PU "Radosno detinjstvo", Novi Sad: Kolibri, Sigridrug, Veseli vozić, Palčica, Zvezdan, Dunavski cvet, Suncokret, Čigra, Kalimero, Petar Pan i Bajka. Do izuzetnih rešenja mali umetnici su došli zahvaljujući saradnji Milice Orlović Čobanov, višeg kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i likovnih pedagoga PU "Radosno detinjstvo" Jelene Tišme, Dragana Jajića, Viktorie Čikoš, Dušana Basare i Bojana Stankova.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan aktiv za vaspitače iz PU "Radosno detinjstvo", Novi Sada, kao i osmomartovska akcija Mami na dar. Povodom osmog marta, u okviru već tradicionalnog programa Mami na dar, ulogu kustosa u izložbi preuzeće mališani, koji će ovu postavku tumačiti mamama, bakama i drugim najmilijim članovima porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Deca: Muzejski detektiv u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izvor: Luftika.rs, 25.Feb.2016

Izložba radova Dečje radionice pod nazivom Muzejski detektiv otvara se u subotu 27. februara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u 11 sati.. Većina tema edukativnih programa Dečjeg kutka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog bile su posvećene nekom umetniku iz kolekcije Beljanskog, a ovaj put, radionica Muzejski...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.