Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu

Pripadnici bunjevačke nacionalne zajednice obeležili su danas u centru Novog Sada svoj nacionalni praznik "Dan dužijance", odnosno Dan bunjevačke kulture.

Dan bunjevačke kulture obeležen je defileom članova kulturno-umetničkih društava obučenih u bunjevačke narodne nošnje, a u koloni zajedno sa njima bili su predstavnici Grada i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

"Bunjevci su imali značajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulogu na zasedanju narodne skupštine pre stotinu godina i zajedno sa svima drugima koji su u njoj učestvovali izborili su se da Bunjevci i sve druge nacionalne zajednice danas uživaju plodove te njihove borbe. Zato je danas ovaj praznik važan, ali ne samo kao nacionalni praznik Bunjevaca, već i svih drugih nacionalnih manjina u Vojvodini, jer samo ako budemo poštovali svaku kulturu, tradiciju, identitet, možemo da gradimo bolju budućnost, što ćemo uvek raditi", rekla je Milošević.

Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić podsetio je da su Bunjevci "Dan dužijance" na ove prostore doneli još pre 340 godina.

"'Dan dužijance' su Bunjevci doneli na ove prostore još pre 340 godina. Ovaj dan obeležavamo od 1911. godine, a 2003. godine je postao naš nacionalni praznik", kaže potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.