Čuvanje tradicije pečenja rakije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2017, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanje tradicije pečenja rakije

Tradicija pečenja rakije i dalje opstaje na našim prostorima. Rakija kao srpski brend i dan danas se peče i proizvodi u srpskim porodicama. Možda ne toliko često kao u nekadašnje vreme, ali ipak je ostalo kazandžija koji i dalje neguju tu tradiciju i ritual druženja pored kazana ili takozvane "Vesele mašine".

Uveliko je počela sezona pečenja rakije. U selu Laćarak pričali smo sa Zdravkom Perićem vlasnikom "Vesele mašine". Pečenjem rakije bavi se oko 20 godina, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 1998.godine kupio svoj prvi kazan i od tad svake godine peče rakiju za svoje potrebe.

Poseduje voćnjak šljiva na oko 10 ari zemljištva, tako da je glavno piće kod porodice Perić šljivovica. Dobije se oko 14 litara rakije od 20 gradi, što je dovoljno za sopstvenu dušu, a i za goste kad naiđu, rečeno nam je od penzionisanog učitelja Zdravka iz Laćarka.

I dalje postoji dosta ljudi u selu koji peku rakiju, a ima negde oko 15 do 17 kazana. Pitali smo kazandžiju šta to čini dobru rakiju?

Kao i svaki ozbiljan posao, što pečenje rakije svakako jeste, njega treba obavljati u društvu. Kako nam je rečeno komšiluk će vam uvek rado svratiti, pomoći, pa i probati nov proizvod.

Osim šljive rakija se peče i od kruške, jabuke, kajsije. Ovo je vreme kada se pripremaju zalihe za sve prilike. Na trpezama je rakija neizostavna za dobrobrošlicu, slave i porodična okupljanja, a bez nje se sve to ne može zamisliti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.